Book Of Air :: vvolk

Zoals de natuur de invloed van de seizoenen geduldig ondergaat, zo ervaar je als luisteraar de muziek van het 18 koppen tellende vvolk. Het indrukwekkende slow motionorkest van Bert en Stijn Cools weet met haar langzaam transformerende composities haast ongemerkt langs de trommelvliezen heen te schuiven en dompelt met zijn debuutplaat iedereen onder in een heerlijk ruisende wereld waar haast en spoed als hoofdzonden worden beschouwd.

vvolk is na Fieldtone het tweede project onder de Book Of Air-paraplu, een cluster van composities waarin wordt geëxperimenteerd met de perceptie van tijd en ruimte. De broers Cools laten zich hiervoor vooral inspireren door de natuur, zoals de specifieke “klank” van een plaats of een omgeving die in Fieldtone centraal staat en die via de muziek wordt beklemtoond en versterkt. Bij vvolk gaat het vooral om een samenkomen van vele afzonderlijke elementen, die samen voor een haast onwaarneembare muzikale beweging zorgen. Denk aan de zomer die stilaan afglijdt richting herfst en winter: je ziet de bladeren niet voor je neus verdorren en afsterven, maar je voelt onderhuids wel dat deze verandering plaatsvindt. Dat is ongeveer het effect dat het ensemble met zijn muziek wil bereiken.

Een belangrijk aspect binnen het hele vvolk-gegeven is het evenwicht tussen de bijna twintig muzikanten. In principe is iedereen vrij om binnen de composities te improviseren op welke manier dan ook, er mag alleen niemand uit de band springen. Samen met de uitgebreide en diverse instrumentatie (waaronder verschillende gitaren, contrabassen, blazers, harmonium en kankles) zorgt dat voor een bijzonder gelaagde sound, die enerzijds heel open klinkt en voortdurend uitwaaiert, maar die tegelijk ook erg hermetisch aanvoelt. De individuele instrumenten zijn haast niet te onderscheiden – met uitzondering van een gitaar links of rechts – want er is slechts die ene kleurrijke muzikale stroom waarin men langzaam maar zeker wordt meegesleurd.

Met musici als Nathan Wouters, Niels Van Heertum, Sep François, Ruben Machtelinckx, Laurens Smet en Thomas Jillings is het orkest voornamelijk een Antwerps gegeven. De leden behoren allemaal ook min of meer tot dezelfde generatie – vooral late twintigers en jonge dertigers – en hebben niet zelden al een behoorlijk straffe carrière uitgebouwd, zowel in de jazzwereld als in de meer donkere hoeken van vrije improvisatie of het overgangsgebied richting pop- en rockmuziek. Het betreft hier bovendien ook een groep vrienden, die er duidelijk plezier in hebben deze geduldige muziek in zo’n uitzonderlijke context te kunnen spelen. Dat viel althans op toen we enkele maanden geleden een concert van deze bende meemaakten, waarbij de lachende gezichten en het onderlinge oogcontact het hele gebeuren een extra dimensie gaven.

Deze eerste langspeler bestaande uit twee stukken kan gelden als een introductie tot het werk van dit ensemble, want door de beperkingen van de verschillende geluidsdragers (lp en cd) werden de composities voor deze opname iets sneller afgehaspeld dan eigenlijk de bedoeling was. De meeste stukken duren in ideale omstandigheden naar eigen zeggen meer dan een uur, zo komt het concept rond het hele vvolk-gegeven namelijk het best tot zijn recht. De komende jaren wordt dit ongetwijfeld nog verder verkend en uitgediept, zowel op plaat als in een live-context. Ondertussen kan je je simpelweg laten meevoeren door deze introverte reus, het staatsorkest in het land van traagheid.

Op zaterdag 25 juni speelt vvolk een uitzonderlijk concert in de Gentse Handelsbeurs. Het ensemble zal haar muziek dan namelijk gedurende een hele nacht spelen, van zonsondergang tot zonsopgang, om de kortste nacht van het jaar te vieren. Later in de zomer zijn ze te gast op Jazz Middelheim, waar Bert en Stijn Cools ook nog enkele andere projecten voorstellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf − drie =