Bernhoft :: Stop/Shutup/Shout it out (EP)

De Noor Jarle Bernhoft kan zich beroepen op een zekere superster-status in zijn thuisland, maar in de rest van Europa breekt hij alsnog niet te veel potten. Of de nieuwe EP daar verandering in zal brengen? We wensen het hem alvast toe.

Wie hem wel kent, weet wat te verwachten bij elke nieuwe worp van deze artiest: dansbare soul en funk, met de nadruk op de stem. Want het moet gezegd, ook al doet Bernhoft soms denken aan Jamie Lidell, toch zou het oneerbiedig zijn om hem een Lidell-kloon te noemen. Akkoord, Bernhoft speelt ook graag met laagjes en koortjes, en is zeker niet vies van een of andere sample, maar hij weet toch op alles zijn eigen herkenbare stempel te drukken.

De zes liedjes die op de EP staan, vormen de voorbode voor een album dat begin 2017 moet verschijnen, maar Bernhoft kon blijkbaar niet meer wachten, en gooide ze alvast te grabbel voor iedereen die wil luisteren. Al van de eerste tonen van “Stop/Shut Up” is duidelijk dat we ook nu opnieuw kunnen genieten van die aanstekelijk funk en soul. Meerdere songs dragen sporen van een Stevie Wonder op dreef, en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Waar Bernhoft ook een meester in is, zijn teksten. Hij zingt meestal over liefdesgerelateerde zaken, maar toch weet hij keer op keer de val van de kleffe meligheid te ontlopen. Dankzij een jarenlang verblijf in de Verenigde Staten klinken zijn Engelse teksten meer dan behoorlijk. Topvoorbeeld is “Stop/Shut up”, dat pleit om voor het avontuur te kiezen, en niet te vastgeroest te raken in het leven (“Sail off tonight, You’ve got plenty of time to do your duty later, Sail off tonight, You’ve been all ears for a good while”). De gevoelige snaar kan Bernhoft ook raken, getuige de plakker “Falter”. Om daarna weer full swing te gaan met “Patience Revisited”, inclusief aanstekelijk keyboardriedeltje, en “H/M/S” (aka “Hot Messy Song”).

De volledige EP is mooi en zuiver geproducet, en dat is wel een beetje jammer, want live geeft Bernhoft er graag een dansbare lap op, getuige zijn laatste concert in La Madeleine, nu iets meer dan een maand geleden. Maar, deze worp doet ons alvast uitkijken naar wat 2017 zal brengen. Het jaar 2016 heeft Jarle Bernhoft alvast goed afgesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 4 =