Le Guess Who? 2015 :: Tien parels voor de zwijnen

Van drone tot artrock, van black metal tot arabische volksmuziek, van avantgardejazz tot neo-klassiek: het aanbod van alternatieve en experimentele acts op het Utrechtse Le Guess Who? is werkelijk oneindig. Ontstaan als een klein festival voor Canada-freaks groeide Le Guess Who? uit tot een vierdaagse ontdekkingsreis voor muziekadepten van alle soorten. Om te vermijden dat u het bos door de bomen niet meer kan zien, selecteerde Team Enola tien acts uit het bijzonder in-drukwekkende programma.

Last Ex — Donderdag, 23u15, Tivoli – Pandora

Last Ex is twee vierde van het Canadese Timber Timbre. U weet dus misschien al waaraan u zich mag verwachten. De band is het instrumentale project van de Simon Trottier en Olivier Fair-field. In 2012 had Timber Timbre het plan om muziek te componeren voor een horrorfilm, maar de plannen voor de film (die dus de naam Last Ex zou krijgen) gingen niet door, zodat de band wel wat nummers over had. Die werden gebruikt voor hun nieuw project. Last Ex klinkt niet alleen als een tweelingbroer van Timber Timbre, maar zal ook fans van Godspeed You! Black Emperor, Do Make Say Think en Tortoise aanspreken.

Bölzer – Donderdag, 23u45, De Helling

Dit Zwitserse Black/Deathmetalduo, door gastcuratoren Sunn O))) op de affiche gemikt, blinkt uit in een combinatie van allesverwoestende hevigheid, melodieuze gitaaruithalen en demonische sfeerschepping. En laat dat nu nét helemaal spek naar onze bek zijn. Met alleen maar een paar EP’s en een demo (goed voor in totaal slechts 8 nummers) op de teller is dit tweetal er in geslaagd om een klepper van een undergroundreputatie op te bouwen. Dat heeft blijkbaar te maken met hun weergaloze en onwaarschijnlijk intense liveshows. Dat laten wij ons natuurlijk geen anderhalve keer zeggen.

Demdike Stare – Donderdag, 2h30, De Helling

Er zijn acts die dat meer een spirituele ervaring zijn dan een gewoon optreden. Demdike Stare is er zo een van. De naam komt dan ook van een 17de-eeuwse heks uit Engeland, die ook bekend was onder de naam demdike. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze act door Sun O))) werd geselecteerd. Demdike Stare is het resultaat van een samenwerking tussen techno-adept Miles Whittaker en vinyljunk Sean Canty. Ze maken samen duistere, filmische geluidscollages van angstaanjagende ambient, exotische invloeden (van Iran tot India, van Afrika tot Turkije), drones, dubstep en techno. Brede invloeden dus, maar rode draad blijft een koel, duister sfeertje. Wordt sowieso een bijzondere ervaring.

Protomartyr – Vrijdag, 21u00, Tivoli – Pandora

De voorbije jaren hebben al genoeg nationale en internationale groepen bewezen dat door gitaar gedreven muziek nog lang niet dood is. Nog beter: we zouden 2015 zelfs durven uitroepen tot het jaar van de gitaar. Protomartyr hoort thuis in het rijtje van Cloud Nothings, Ought, METZ, Viet Cong en Girl Band. Ook deze band uit Detroit maakt van postpunk zijn wapen en geeft er zijn eigen draai aan. Snerpende gitaren en bijtende zang, maar bij momenten subtiel. Maar echt vrolijk worden niet van de muziek. En zo hoort dat. Protomartyr heeft net The Agent Intellect uit en dat verdient ten minste een luisterbeurt als voorbereiding.

Chelsea Wolfe – Vrijdag, 23u45, De Helling

De enigmatische duistere bosnimf Chelsea Wolfe was ons al enige tijd opgevallen, maar met de release van haar vijfde plaat Abyss leverde ze midden dit jaar een van de meest ge-duchte kandidaten voor ‘plaat van het jaar’ af. Haar zweverige, bezwerende stemgeluid, gecombi-neerd met broeierige, koortsachtige muziek die doet denken aan het beste van Neurosis, Swans, The Birthday Party en Low (met wie ze een paar weken geleden het podium van de AB deelde), creëert een waarlijk unieke sound die als kokende pek aan de ribben blijft plakken. Liveshows van Chelsea Wolfe balanceren steeds op de rand van delicaat en intens, breekbaar en loodzwaar, maar zijn nooit minder dan indrukwekkend. Aanrader? Aanrader!!

Suuns & Jerusalem In My Heart – Zaterdag, 22u25, Tivoli – Pandora

Ook is het uitkijken naar een van dé muzikale samenwerkingen van het jaar. Suuns en Jerusa-lem In My Heart lijken twee bands die elkaar perfect aanvullen. Ze hebben beiden een voorkeur voor elektronische invloeden. Waar die bij Suuns minimalistische nummers overeind houden, vullen ze bij Jerusalem In My Heart de Arabische folk van Radwan Ghazi Moumneh aan met beats en psychedelische ondertonen. Live werken ze vooral hypnotiserend met hun combinatie van mono-tone ritmes, catchy melodieën en pompende baslijnen. U kent het misschien wel. Zo niet, ook so-wieso gaan luisteren. En dansen maar!

Kamasi Washington – Zaterdag, 23u30, Tivoli – Grote Zaal

Toen Kamasi Washingtons imposante debuutplaat The Epic eerder dit jaar met een smak in de platenwinkels belandde (wat wil je, met een driedubbele cd), bleken er plots amper genoeg superlatieven in de Nederlandse taal te bestaan om dit huzarenstukje te beschrijven. Van top tot teen gedrenkt in jazzgeschiedenis en black history, laat The Epic zich beluis-teren als een anthologie van de Verenigde Staten in de voorbije zeventig jaar. We horen invloeden van Herbie Hanckock, John Coltrane, Albert Ayler, maar evengoed ook Malcolm X en Eldridge Cleaver. Washington was eerst niet echt van plan om veel op te treden met zijn tienkoppige (!) band, maar besloot na het succes toch met zes muzikanten (waaronder twee drummers) naar Eu-ropa te trekken. Het concert in de grote zaal van Tivoli zal anderhalf uur duren. Dat is minstens anderhalf uur te weinig.

Lightning Bolt – Zaterdag, 2u30, Tivoli – Pandora

Zin om om half drie ’s nachts bij wijze van slaapmutsje je trommelvliezen uit je kop te laten klapperen? Dan ben je bij Lightning Bolt wel aan het juiste adres. Al bijna twintig jaar slagen Brians Chippendale en Gibson erin om met een bas, drum en paar duizend watt aan versterkers een middelgrote orkaan te doen opsteken te hoogte van hun liveshows. De uitzinnige noise van Light-ning Bolt stond deze zomer al eens in Het Bos in Antwerpen, en ze zijn daar nog de beton aan het repareren. Eens zien wat er zaterdagnacht in het vredige Utrecht zal gebeuren. Hopelijk staat de waterkeringsmuur van de Deltawerken dicht.

Martyrdöd – Zondag, 17u10, De Helling

De laatste jaren is de focus van Southern Lord veranderd van doom metal naar door d-beat geïnspireerde punk en hardcore. Zo verzamelde het label van Greg Anderson al Nails, Hessian, Black Breath, All Pigs Must Die en The Secret in zijn catalogus. Nog een band die het motto ‘Crust For Life’ trouw blijft, is het Zweedse Martyrdöd. Het viertal werd voor zijn tweede, vorig jaar ver-schenen album door het label onder de arm genomen. Niet zomaar natuurlijk, de band met leden van Acursed, Agrimonia, Miasmal en Skitsystem maakte met zijn debuut flink wat indruk. Ze na-men hun tweede voltreffer op in Studio Fredman, de vermaarde studio waar heel wat Zweedse bands legendarische platen opnamen. Maar nu wat nu echt van tel is: live wordt Martyrdöd onge-twijfeld een nog grotere kopstoot.

Annette Peacock – Zondag, 22u00, Tivoli – Grote Zaal

Hoe ze het hebben klaargespeeld is ons een raadsel, maar de heren van Sunn O))) zijn er in geslaagd om de ‘grande dame’ van de avant-aarderock uit haar isolement te halen. Peacock was een jong muzikaal wonderkind dat in de jaren zestig werd geassocieerd met het “psychedelic cen-ter” van Timothy Leary, en probeert naar eigen zeggen sindsdien haar weg terug naar de realiteit te vinden. Op haar lichtjes geschifte ontdekkingsreis maakte ze kennis met freejazz, vrije improvi-satie, elektronica, progrock, neoklassiek, hiphop en drie dozijn andere muzikale invloeden. Zoals gezegd treedt ze nauwelijks op, dus het is wel een absoluut unicum om haar hier onze vierdaagse odyssee te laten afsluiten. Prettig gestoord slotstuk van een prettig gestoord festival.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − zeven =