Space Siren :: Song For A Dead Pilot

Dat het soms zeer snel kan gaan in het leven, werd onlangs duidelijk bij Space Siren. Een jaar geleden leerden we de band pas kennen tijdens het Ex Festival in Amsterdam. Intussen overleed voorman Corno Zwetsloot en nemen zijn vrienden afscheid met deze dubbele 7”- release.

En wat een kennismaking dat was, die eerste maart van 2014, daar in Paradiso. Space Siren speelde er het eerste concert van een avond die haast alleen uit hoogtepunten leek te bestaan. We omcirkelden de naam in ons notitieboekje met minstens tien dikke krabbels en groot was dan ook de vreugde toen een tijd later bleek dat het nieuwe album, If You Scream Like That, Your Monkey Won’t Come, alle verwachtingen overtrof. Het bevatte niet enkel een van de beste songs van de laatste tijd (“Evidence Collection Guidelines”), maar liet tevens horen dat je nog altijd boeiende en soms overrompelende dingen kon doen in genres die doorgaans gelinkt worden aan een kwarteeuw geleden.

Zwetsloots visie, karakter en gitaarwerk waren bepalend voor deze band, die als geen ander de uitersten van tedere fragiliteit en verpletterende kracht, van gefluister en woest volume, wist samen te brengen in songs die even dromerig als heftig waren. Maar dan ging het ineens erg snel. Op 22 oktober deelde Zwetsloot op Facebook mee dat het niet langer haalbaar was om nog te spelen. Op 27 november, iets meer dan een maand later is hij overleden Maar intussen had de band, inclusief Zwetsloot, wel een laatste opname ingeblikt. Die wordt nu uitgebracht, samen met twee covers door bevriende muzikanten.

De twee Space Siren-songs laten mooi de twee stromen horen die altijd door het bestaan van de band liepen, die van de schoonheid en het geweld. “Zachies” valt eerder in het ingetogen kamp te situeren, met zachte vocalen van Gwendelien Douglas die haast de naturel van een ongedwongen conversatie hebben. En dan zijn er toch die dissonante gitaaruithalen, die zelfs deze redelijk ingetogen popsong wringend doormidden splijten. Met “Song For A Dead Pilot” beland je meteen op het noisy terrein. De drums stuwen eenvoudig maar oerdegelijk, toetsen en gitaren worden vervlochten en plots worden die pedalen ingetrapt, worden de woorden bedolven onder een web van gierende en snijdende gitaren. Space Siren ten voeten uit en een machtig afscheid.

De twee covers komen van het gitaartrio Wolvon en Zea, het eenmansproject van Arnold de Boer (The Ex). Wolvon gaat “(wrong)” (oorspronkelijk te vinden op een 7” uit 2010) te lijf met een aanpak die de eerste versie vrij getrouw volgt. Heel even heb je het gevoel alsof de jonge Lou Barlow erbij betrokken was. De combinatie van haast glorieuze en melancholische gitaarextase bereikte de groep hier niet helemaal, maar het is een prima interpretatie, die dus sterk geënt is op het origineel. Dan gooit Zea het over een andere boeg, met een lo-fi knutselcharme vol zeurende geluidjes, synthetische bassen, robotachtige zangpartijen en, natuurlijk, een plots opduikende geluidsmuur. Maar dat is dan ook het enige dat te verwachten viel, voor de rest is dit een hommage die even eigenzinnig is als Zwetsloot dat was, maar het muzikaal anders invult.

Song For A Dead Pilot werd dus een knap eerbetoon, al zou je vooral terug in de tijd willen gaan, zodat je die band, die intussen besloten heeft dat er zonder Zwetsloot geen Space Siren meer kan zijn, wat vaker had kunnen zien. Gelukkig zijn alle releases — drie singles, twee albums en deze postume 2×7” — nog beschikbaar via de Bandcamppagina, digitaal en eventueel ook in fysieke vorm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − zestien =