Muzikale Halloweengekte met Queens of the Stone Age en vele anderen

Wie het vorige week zelf te druk had met een rondje trick or treat, heeft waarschijnlijk wat bloederige beelden gemist. Veel artiesten deden immers mee aan de Halloweengekte en dosten zich speciaal uit voor de gelegenheid. Enola geeft daarom een overzicht van de belangrijkste optredens en videoclips in het thema van Halloween.

In de Verenigde Staten blijft het een big thing, de dag waarop talloze uitgeholde pompoenen pronken op de veranda’s van buitenwijken en iedereen zich verkleedt om ofwel snoep te gaan verzamelen, ofwel te drinken tot je erbij neervalt. Het is dan ook geen grote verrassing dat veel Amerikaanse groepen vorige vrijdag inspeelden op deze Halloweengekte met nieuwe clips en feestelijke optredens. Zowel Queens of the Stone Age, Foo Fighters, The Flaming Lips, als Marilyn Manson gaven spectaculaire shows, waarbij ze niet alleen verkleed waren, maar ook gastartiesten het podium op haalden. Flying Lotus, The Orwells en Arcade Fire brachten dan weer clips en kortfilms uit met een extra duistere thematiek.

Bloed, bloed, bloed!

De clip van The Orwells’ “Norman” heeft geen diepe betekenis, maar geeft een heel typisch slasherverhaal weer en draait enkel om bloed. Een moordenaar slacht mensen af en de groep danst rond in bloed: simpeler kan Halloween niet worden. De avond voordien verscheen er echter een veel eigenaardiger filmpje van Flying Lotus. Steven Ellison, de man achter Flying Lotus en Captain Murphy, werkte voor de clip van “Ready Err Not” samen met animatiekunstenaar David Firth, vooral bekend van zijn lugubere miniserie Salad Fingers. Het resultaat is een duistere animatieclip over een spookhuis en de vreemde inwoners. Een kleine waarschuwing: het filmpje is niet geschikt voor gevoelige kijkers.

De Halloweenviering van Arcade Fire is veel minder expliciet en werd gefilmd tijdens de zomertour van 2011. Noreen Bauble nam de regie op zich en bezorgt ons nu, drie jaar na de opnames, een kortfilm vol vervreemdend afstandelijk geacteerde horroscenario’s. We zien ook enkele vrienden van Arcade Fire in de film, zoals Peter Gabriel, Fleet Foxes en James Murphy.

Dode priesters, de duivel en… Gewoon Johnny Depp…

Queens of the Stone Age organiseerden ter gelenheid van Halloween een heel festival, genaamd “The End Of The Road” in Los Angeles. Naast Josh Homme met zijn band waren er ook optredens van The Kills en Uncontrollable, de groep van Nick Oliveri. Onverwachts kwam Oliveri echter ook het podium opgewandeld tijdens “You Think I Ain’t Worth a Dollar, but I Feel Like a Millionaire” van Queens of the Stone Age en met een diepe kreun voegde de met duivelshoorns verklede ex-bassist van de groep zich bij de rockende priesters. Vervolgens speelden ze ook verschillende nummers die al jarenlang niet meer waren opgevoerd door de band, zoals “Auto Pilot” en “Quick and to the Pointless”.

Een andere voormalige medewerker van Queens of the Stone Age pakte ondertussen uit met zijn eigen Halloweenconcert van de Foo Fighters. Dave Grohl en co verkleedden zich voor hun optreden in Nashville als de leden van KISS en brachten samen met Zac Brown een cover van Black Sabbaths “War Pig”. Jammer genoeg is er van dit nummer enkel een amateuropname vanuit het publiek te bekijken. Van The Flaming Lips zijn er wel iets betere opnames gemaakt. Op de Halloweenspecial van Jimmy Kimmel Live bracht de groep samen met Morgan Delt en Grace Potter twee nummers van hun nieuwste coveralbum van The Beatles, With a Little Help From My Fwends, verkleed als personages uit The Wizard of Oz. Hieronder kan je kijken naar “Lucy in the Sky with Diamonds”. Hun versie van “With a Little Help From My Friends” kan je hier bekijken.

Het optreden van The Flaming Lips was niet bepaald angstaanjagend, maar je kan het in elk geval wel vreemd noemen. Dit zijn we echter al min of meer gewoon van deze psychelicafanaten. Marilyn Manson deed daarentegen weer zijn best om een enge atmosfeer te creëren tijdens zijn optreden, maar ook zijn Halloweenoptreden draaide ietwat vreemd uit. Als gastartiest nodigde hij immers Ninja van Die Antwoord uit, waarvoor hij onlangs zelf in de clip van ”Ugly Boy” meespeelde, maar ook occasionele gitarist Johnny Depp. Samen brachten ze “The Beautiful People” tijdens deze toch wel uitzonderlijke “Halloweenshow”, aangezien het op zich een heel normaal optreden is van heel vreemde mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 4 =