Avi Buffalo :: At Best Cuckold

82804990

Vier jaar heeft hij ons laten wachten op een vervolg op zijn fijne, titelloze debuut. En gek veel lijkt er in die tijd niet veranderd te zijn in het universum van Avi Buffalo, oftewel Avigdor Zahner-Isenberg. Er zijn wat leden gekomen en gegaan en verder heeft de jongeman de typische dingen meegemaakt die een jongen van begin twintig zoal meemaakt wanneer hij ietwat open staat voor wat op zijn pad komt.

Avi Buffalo, deel II, kortom. En hoewel dat enigszins negatief klinkt, valt wel wat te zeggen voor die omschrijving. Goed, At Best Cuckold is mogelijk wat rijker, gekleurder en bevat misschien wat meer maturiteit dan zijn voorganger, maar dit blijft onmiskenbaar dezelfde Avi Buffalo. De jongeman is wat ouder geworden, maar net zoals hij dat in 2010 deed, blijkt wat hij meemaakt ideaal voer om dagboekpagina’s en een twee handenvol songs mee te vullen.

Maar ondanks het feit dat Avi Buffalo wel heel erg vertrouwd klinkt op dit nieuwe album, blijkt de plaat kwalitatief geen stap achteruit. Zahner-Isenberg behoort niet tot het kransje songschrijvers dat uitverteld is na één sterke single, wat even gevreesd kon worden nadat “What’s In It For?” een zomer lang de radiogolven zachtjes deed wiegen.

Een single van dat formaat is op dit album niet te vinden, maar dat is eerder goed nieuws. Hier geen song die de rest van de rest van de plaat de loef afsteekt. Het vooruitgeschoven “So What”, dat tevens de plaat aftrapt, heeft singlepotentieel, maar dat kan luttele minuten later net zo goed van “Memories of You” gezegd worden, waarin vier minuten lieflijkheid gestut worden met het magistrale gitaarspel van de nog steeds jonge songschrijver.

Hoe verder At Best Cuckold vordert, hoe meer het talent van de muzikant duidelijk wordt. Van het weemoedig kabbelende “Overwhelmed With Pride” (hoor hoe op de achtergrond een koortje zich inhoudt om niet in huilen uit te barsten) over de breekbare pianoklanken van “She is Seventeen” tot de vreemde liedesgeschiedenis van “Oxygen Tank” (“A man carrying an oxygen tank is gonna come kill me and my family too if I don’t stop seeing you” wordt er van wal gestoken): Avi Buffalo serveert ingenieuze, gelaagde popsongs, maar dan op mensenmaat.

Versta: hier worden zorgvuldig laagjes opgebouwd in de muziek, zij het op zo’n manier dat je als luisteraar achteraf bijna zou zweren dat je naar een de soberste plaat van het jaar geluisterd hebt. Dat hij op deze manier blijft verbazen en verwonderen, is waarschijnlijk de grootste kracht van Avi Buffalo. Met enkele zeer vertrouwde elementen, wordt toch iets nieuw opgebouwd dat, na ondertussen twee maand luisteren, nog lang niet gaat vervelen. Integendeel: At Best Cuckold is een plaat waarop het heerlijk wegdromen blijft.

Op 15 oktober staat Avi Buffalo in de Botanique.

Release:
2014
http://www.facebook.com/AviBuffaloMusic
Konkurrent
Sub Pop

verwant

Avi Buffalo :: Een droom die nooit plaatsvond

Na een wonderlijke eerste plaat leek het over en...

Avi Buffalo :: Avi Buffalo

2010, Sub Pop Records Net als wij lichtjes teleurgesteld in...

Avi Buffalo :: Avi Buffalo

Een van de bands die als revelatie van het...

aanraders

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Richard Thompson :: Ship to Shore

Richard Thompson is 75 jaar, maar verkeert dezer dagen...

King Hannah :: Big Swimmer

Beste maatjes Hannah Merrick en Craig Whittle trokken in...

Cigarettes After Sex :: X’s

Derde plaat voor Greg Gonzalez, en ook deze keer...

recent

Perdidos en la Noche

Sinds Mexico in de tweede helft van de jaren...

Deadpool & Wolverine

Toen de eerste twee Deadpool-films kort na elkaar de...

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in