Admiral Freebee :: The Great Scam

The easy fifth noemt Van Laere zijn vijfde plaat. Het moest makkelijk gaan,in plaats van te blijven worstelen met songs. Zo klinkt The Great Scam ook, al is het geenszins een herhalingsoefening: frisser dan dit klonk Admiral Freebee nog niet.

The Great Scam: het zou net als de vorige albumtitel The Honey And The Knife de titel van Van Laeres autobiografie kunnen zijn, mocht die er ooit komen. Van Laere geniet van misleiding, lokt ze uit, teert op tegenstellingen. Een Belgische E van Eels. Ook dit vijfde album staat er bol van. Het klinkt als een lenteplaat, terwijl tekstueel de herfst vaak wederom aanbreekt, en bevat het meest romantische nummer dat Van Laere ooit schreef (het door strijkers gedecoreerde The Poet’s Words”) maar eist ook het recht op om je gewoon klote te mogen voelen (vintage Admiraal “I Don’t Want To Feel Good Today”). Admiral Freebees platen (en manier van doen) brengen de grilligheid en het schizofrene onder de oppervlakte van alledag naar boven: het verklaart mee het succes, dat de AB alweer moeiteloos deed uitverkopen voor The Great Scam verscheen.

Van Laere belooft na een intimistische tour een paar jaar geleden live weer te rocken, maar vuige rock à la “Get Out Of Town” of “Blues From A Hypochondriac” is op The Great Scam niet te vinden. Er straalt een luchtigheid af van de plaat, die al werd aangekondigd door single “Nothing Else To Do”, samen met “Making Love In 2014” dé soundtrack bij de zonnige ochtendwandeling na de eerste nacht met dat nieuwe lief. Op de airco op een bloedhete zomerdag “The Land Of Lack” gaat het er laidback aan toe als nooit tevoren bij de Admiraal.“Do Your Duty” knipoogt dan weer naar “Einstein Brain” van op het debuutalbum.

De ruggengraat van de plaat wordt echter gevormd door uitstekende songs als “Walking Wounded”, “Breaking Away” en “No One Here”: goeie nummers schrijven is een metier. Het lijken roadsongs waarbij het onderweg zijn belangrijker is dan de eindbestemming bereiken, zo blijkt ook uit de teksten:“Let me go into the darkness / Just let me learn from all the things there” klinkt het urgent in “Walking Wounded”. Van Laere heeft een patent op zulke nummers, maar z’n rocksongs klonken zelden zo ongedwongen weemoedig. Hoogtepunt van de plaat is niettemin de klassieke rock van “Finding My Way Back ToYou”, waarin J Mascis van Dinosaur Jr. wat prikkeldraad mag weven met een gierende solo.

Want dat heeft The Great Scam wel gemeen met eerder werk als Wild Dreams Of New Beginnings: Van Laere trok naar de States en werd weer op sleeptouw genomen door een topproducer – in dit geval John Agnello (Sonic Youth, Drive By Truckers, Dinosaur Jr.) die een blik bevriende muzikanten opentrok. Zo spelen op deze plaat onder andere David Mansfield (Bob Dylan, Johnny Cash, T Bone Burnett) en Steve Shelly (Sonic Youth) mee, naast oudgediende Tim Coenen.

Het zorgt er allemaal voor dat Admiral Freebee nog nooit zo helder en ronduit uitstekend klonk, maar dat het DNA van Van Laere onaangetast blijft. Geen gemakkelijke evenwichtsoefening, maar laat het inderdaad net dat zijn: Admiral Freebee blijft een meester in het beheersen van tegenstellingen. Het is de garantie op een boeiend oeuvre, waarvan deze eerste vijf platen nog maar het fundament lijken – The Great Scam hijst zich alvast mooi op het podium naast het debuutalbum en The Honey And The Knife. Of om het op z’n Admiraals te zeggen : the worst is yet to come als hij dit niveau blijft halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − 13 =