Shlohmo + Illum Sphere :: 28 februari 2014, VK

Het vertalen van elektronische muziek naar een podium is niet altijd evident. Producers moeten keuzes maken als ze voor optredens geboekt worden: op play duwen op de laptop en dan wat aan knopjes draaien? De muziek volledig recreëren met instrumenten en controllers? Of simpelweg een DJ-set spelen? Illum Sphere en Shlohmo toonden in de VK twee volledig verschillende live aanpakken.

Illum Sphere, een Britse producer die recent furore aan het maken is met zijn debuutplaat Ghosts Of Then And Now op Ninja Tune, negeerde zijn eigen werk quasi volledig en koos ervoor om simpelweg een eclectische DJ-set te brengen. Dat kan aanvankelijk verrassend lijken, maar als je weet dat Illum Sphere pas producties begon los te laten eenmaal hij een volleerd DJ was klopt het plaatje wel. Sowieso was uit deze anderhalf uur durende set overduidelijk dat Illum Sphere niet enkel technisch een uitstekende platendraaier is, maar ook dat hij daarbij een opmerkelijke creativiteit en breeddenkendheid aan de dag legt.

Zo opende de set met een rits dub- en reggaevibes die aan moderne hiphopbeats vol bas en ratelende snare drums werden gekoppeld. Verderop passeerden ook nog meer atmosferische stukken, knallende house, ontwrichtte techno beats, klassieke hiphop en zelfs een fikse dosis eighties schmalz (al dan niet zwaar vertraagd in de “screwed” behandeling). Een concreet voorbeeld van de onverwachte hoeken die de Brit constant rondde? Wu-Tang Clan’s “Bring Da Ruckus” naadloos aan een dreunende reggaetonhit breien zonder dat de overgang geforceerd aanvoelt, dat is klasse. Helaas was de VK nog aan het volstromen tijdens ’s mans set en sloeg de vlam niet helemaal over. Bovendien was dit een zodanig dynamische set dat het haast niet anders kan dan dat er zwakkere momenten in slopen waarbij de spanningsboog op de helling kwam te staan. Desalniettemin, Illum Sphere zien we zijn kunstjes graag nog eens overdoen op Dour of Pukkelpop.

Niets eclectisch of dynamisch aan de set die Shlohmo, een van de koplopers van de Los Angeles beatscene, bracht. Hier domineerden een uur lang de zwaar dreunende trap en basuitwerkingen die de jongeheer zich recent heeft aangemeten. Voor ouder werk, waarin Shlohmo een opvallende lo-fi stijl vol ruis en kleine details aan de dag legde (hoogtepunt ongetwijfeld debuutplaat Bad Vibes), was hier geen plaats en de focus lag resoluut op de rommelende party vibes waarmee Shlohmo stilaan lijkt te gaan doorbreken. Een volledig uitverkochte VK, waar het bewegen was als in een sardienendoos, was ook duidelijk vooral daarvoor gekomen.

Geen DJ-set dan ook, maar Shlohmo die zijn rijk arsenaal aan remixes en een handvol eigen nummers aan elkaar liet rijgen door de laptop terwijl hij zelf wat aan de knoppen draaide en zijn beste dansmoves aan de dag legde. In die remixes is duidelijk dat Shlohmo aan het opschuiven is van de zwaar gechillde vibes van zijn eerste EP’s en zijn debuutplaat naar een sound die ongegeneerd op de dansvloer mikt, een transitie die hier zelfs volledig afgerond lijkt te zijn. Dat leverde best een vet feestje op, waarbij het aangenaam verdwalen was in de constant ronkende bastonen, hectische drumpatronen en zwaar vervormde vocals van zulke hoogvliegers als “The Way U Do” (uit de Vacation EP) of de remix die hij van Lianne La Havas “Forget” maakte. Opvallend ook hoe hij Rudimental’s platte drum ’n’ bass hit “Waiting All Night” in een zwaar gescrewde versie perfect kon laten inblenden in de trage bassferen van de rest van de set. Grote afwezige was echter de recent door Shlohmo geproducete lichtjes fantastische Banks-single “Brain”, en enkele oudere nummers hadden perfect als rustpunten kunnen fungeren.

Illum Sphere en Shlohmo brachten dus allebei sets die niet per se representatief waren voor hun volledig oeuvre, maar er eerder bepaalde aspecten van belichtten die het best tot hun recht komen in een live setting waar het gros van het publiek voor een feestje komt. Dat scheert dan misschien niet dezelfde hoge toppen als het studiowerk, maar biedt wel een boeiende tweeledigheid. En een vet feestje, dat natuurlijk ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × drie =