Vooruit start nieuwe/veelbelovende muziekprogrammering

Het heeft even geduurd voor de wissel van wacht volledig achter de rug was, maar nieuwe muziekprogrammatoren Sarah Yu Zeebroek en Wouter Vanhaelmeesch kunnen eindelijk hun gang gaan in Vooruit. Vanaf morgen (16 januari) pakt de Gentse cultuurtempel uit met z’n nieuwe programmering en dat levert meteen enkele avonden op waar reikhalzend naar uitgekeken wordt.

Zo wordt de balzaal op 16 januari meteen omgetoverd tot een vrijplaats voor elektronische muziek op het scherp van de snede, en uit verschillende uithoeken. Pete Swanson liet vorig jaren op zijn e.p. Punk Authority horen dat techno geen synoniem hoeft te zijn voor pre-gefabriceerde eenheidsworst. Kapotte ruis en gewrongen beats schuren voortdurend langs withete noise, wat zorgt voor een even opzwepend als hypnotiserend resultaat. Een potentiële splinterbom. De Belg Yves De Mey zoekt het op iets minder uitzinnig, maar daarom niet minder experimenteel terrein, op het raakvlak tussen geluidskunst, ambient en broeierige en minimalistische nachtelektronica. Opener van die avond is het ons onbekende duo Kaumwald uit Lyon, dat elektronica voor dansvloer en koptelefoon zou combineren. Een intrigerend trio.

Op zaterdag 18 januari maken twee soloartiestes schone sier. Jessica Pratt behoort vermoedelijk tot de meest bejubelde folkfiguren van het voorbije jaar. Haar werk herinnert aan iconische figuren als Joni Mitchell en Karen Dalton, maar getuigt meteen ook van een opvallende maturiteit en eigenzinnige, soms dromerige lo-fi-stempel. Tweede naam op die affiche is Samara Lubelski, ooit violiste bij cultfenomeen Jackie-O-Motherfucker en nu ook lid van Thurston Moore’s Chelsea Light Moving. Nieuw solowerk verschijnt binnen kort bij het Antwerpse Ultra Eczema en wordt voorgesteld in de dansstudio van Vooruit.

Persoonlijke favoriet is Steve Gunn, de fenomenale New Yorkse gitarist die op 23 januari een gratis concert speelt in het café van vooruit. Gunn is al jarenlang een graag geziene gast in experimentele en avant-folk middens en was al regelmatig in België te horen. Vorige herfst nog met de ritmesectie De Stervende Honden, waar hij nu ook de hort mee op gaat. Gunn is duidelijk geworteld in de folk en psychedelische muziek van de jaren zestig en vroege jaren zeventig, maar beschikt over meer dan voldoende visie en bagage om meer te zijn dan een retro-act. Meer bewijs dan het recent verschenen Time Off, een soms bedwelmend mooi en toegankelijk folkalbum, is daar niet voor nodig. Niet te missen!

Voorts zijn er nog concerten van o.m. het eclectische Son Lux (28 januari), een naam die je overal de kop ziet opsteken en vermoedelijk aan de rand van en doorbraak staat, en staat er nog meer techno geprogrammeerd. Op 31 januari is dat o.m. met de in Berlijn gevestigde Libanees Morphosis en de Amerikaanse pionier Charles Cohen, die voor het eerst in België te zien zijn. Opal Tapes, een van de toonaangevende technolabels van het moment, stuurt dan weer een afvaardiging met Basic House, Karen Gwyer, Lumisokea en 1991. En daar houdt het niet op. Bekijk zeker de website van Vooruit voor meer informatie en concerten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 10 =