Voorbeschouwing: Eastern Daze Festival

De Vooruit, Kraak en een resem andere partners slaan de handen weer in elkaar om de betere edgy shit uit de non-westerse muziek naar u te brengen. Een unieke kans om rariteiten uit verre oorden live aan het werk te zien.

Al focust Eastern Daze om te beginnen op eigen land, en wel met Razen. Een inmiddels internationaal bekend duo dat op vorig jaar op Meakusma het ambient-project van niemand minder dan Surgeon (The Transcendence Orchestra) naar huis speelde. Maar het wordt nog beter, want op Eastern Daze brengen ze de première van wat een audiovisuele samenwerking met Oona Liebens moet worden.

Credit Kelav Slavoran

Blikvanger op de affiche is ongetwijfeld Mdou Moctar (foto links), ofte een desert blues-artiest die een bescheiden hype werd na zijn debuut Ilana (The Creator) én dankzij zijn razendsnelle vingers. Opmerkelijk dynamische muziek uit het armste land ter wereld, Niger.

 

Een dik vrijdags feest wordt geserveerd door KOKOKO! met wat – hou je vast – Congolese instrumentale techno op DIY-instrumenten is. Neem het van ons aan: er blijft geen spaander heel van de Balzaal. Al hopen we dat dit niet helemaal bewaarheid wordt, want de dag nadien komt misschien wel dé naam van deze Eastern Daze langs in de Vooruit: de Iraanse producer SOTE (foto rechterbalk).

Met Parallel Persia leverde hij alweer één van de beste albums van 2019 en kwam hij met zijn show -een mix van Perzische instrumenten en elektronische geluiden waar Aphex Twin jaloers op zou zijn- al op festivals als Unsound. Verwacht je aan een compromisloze clash van traditionele met onaardse klanken, symbool voor de tegenstrijdigheden van het moderne Iran en muzikaal veel meer dan alleen een boeiende clash of cultures. SOTE is één van de weinige elektronische producers die erin slagen om experiment en emotie te verenigen. Niet te missen dit.

Eastern Daze vindt tussen 20 en 23 november plaats in De Vooruit en andere locaties in Gent.

Wij mogen drie duotickets weggeven voor de concerten van zaterdag 23/11 in de balzaal (Mdou Moctar, Brighde Chambreuil, Osilasi). Mail naar win@enola.be!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in