Briqueville hult zich in mysterie

We hadden u als Tip Voor 2014 ook Briqueville willen geven, maar een interview zat er niet in. Wij bezorgden het gezelschap, dat zich hult in een waas van mysterie, een aantal vragen en kregen in ruil een brief, met zegel en al in ruil.

Het moet de meest mysterieuze band zijn die momenteel op deze aardkloot ronddoolt. Nog beter: ze zijn een unicum in tijden waarin sociale media ons leven domineren. “Het meesterbrein achter briqueville zou een Oost-Vlaamse man van rond de 45 zijn die bijna 27 jaar in de gevangenis heeft gezeten na op 13-jarige leeftijd zijn vader vermoord te hebben door maar liefst 6 kogels doorheen diens schedel te jagen. Dit geheimzinnige project is het vehikel waarmee hij uiteindelijk catharsis probeert te bereiken. Hoewel Briqueville in het verleden al enkele keren op het podium stond (waarvan een keer als voorprogramma van Amenra) schijnt de band zich het liefst te beperken tot nachtelijke concerten in de diepste holtes van bossen verspreid over het hele Europese vasteland.” Deze bizarre omschrijving is het enige wat we over de band vonden op het internet. Hier en daar wordt beweerd dat iemand van Amenra er zich zou schuil houden, maar buiten het feit dat Briqueville al een keer het voorprogramma verzorgde van het collectief is er niets, maar dan ook niets, dat dit doet vermoeden.

Het eerste teken van leven van Briqueville op Facebook dateert van 19 september 2008. Op foto’s van hun optreden in de AB, als support van vintage band Uncle Acid and The Deadbeats, tellen we vijf muzikanten, getooid in zwarte gewaden en gouden maskers. Op de vraag waar de band zijn oorsprong vindt, kregen we het volgende antwoord: “Briqueville is een genootschap dat in 2001 besloot terug leven te blazen in ‘Het Verbond der Vrije Steenbakkers’. Een ondergrondse beweging, gebakken uit tragische gebeurtenissen in een verleden vol miserie […].” De brief wordt ondertekend met “O, mijn duurbere grond”, wat Google ons bij Steendorp brengt, een dorp bij Temse dat een lange geschiedenis met steenbakkerijen heeft.

Bij Briqueville is er geen plaats voor individuele erkenning, laat staan personencultus. “De uniformiteit stelt ons in staat de hiërarchie in evenwicht te houden”, wordt uitgelegd. Daarmee gaat de band dezelfde weg op als de Zweden van doomband Ghost en fusion-groep Goat. Maar bij Briqueville blijft zelfs de muziek voor mensen, die hem nog niet live aan het werk zagen, ook één groot mysterie. Enkele, ultrakorte video’s op de duistere website van de band zijn enkel te bevatten in de adjectieven ‘duister’ en ‘donker’. “Echo’s die klinken vanuit ‘Het Gelaag’ aan de oevers van de Schelde worden hier vertaald. Dit vraagt om geladenheid en dreiging […]”, zo omschrijft de schrijver de muziek.

Wanneer staat een eerste release gepland? Wat mag het publiek zich dit jaar nog verwachten? Ook op die vragen krijgen we een cryptisch antwoord. “Wat geschreven staat, is dat Briqueville zich verder dit jaar ten gepasten tijde zal manifesteren”, kondigt Briqueville aan. Veel wijzer worden we, en u wellicht ook, hier niet van. Maar dat maakt ons alvast heel nieuwsgierig naar het volgende live optreden. Hou dus de website en Facebook van Briqueville goed in het oog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 2 =