Jack Johnson :: From Here To Now To You

Jack Johnson is het levende bewijs dat eenvoud siert. Minimale arrangementen plus een zorgeloze attitude equivaleren een heerlijk zomergevoel, zoiets. From Here To Now To You, zijn zesde studio-album ondertussen, past perfect binnen dat plaatje.

Voor wie de man nog niet kent, vertellen we graag nog eens zijn levensverhaal. Je kan er nu eenmaal niet omheen als je zijn muziek wilt begrijpen. Johnson groeide op in Oahu, Hawaii. En wat doet een mens op een eiland in het midden van de Stille Oceaan? Juist ja, surfen. Johnson kreeg zijn eerste surfplank toen hij vijf was en bleek een waar natuurtalent te zijn. Dat mooie liedje duurde helaas niet lang. Op zijn zeventiende zorgde een zwaar surfongeval ervoor dat hij zijn veelbelovende carrière kon vergeten. Een optimistische Johnson liet echter het hoofd niet hangen en gooide het over een andere boeg. Hij kon namelijk ook een aardig potje gitaar spelen. In 2001 leidde dat tot zijn solodebuut Brushfire Fairytales.

Die singer-songwriterwending heeft hem alleszins geen windeieren gelegd. Dat bewijzen de bijna 20 miljoen verkochte platen toch. Johnson staat al zes albums lang garant voor vertrouwde degelijkheid. Zijn vaste recept van opgewekte songs en een minimale muzikale bezetting is weinig verrassend, maar tovert wel keer op keer een glimlach op je gezicht.

From Here To Now To You klinkt weer even vertrouwd als vanouds. De samenwerking met Mario Caldata Jr., goede vriend en producer van Johnsons On & On en doorbraakplaat In Between Dreams, zal daar ongetwijfeld voor iets tussenzitten. Een akoestische gitaar, Johnsons zalvende stem en wat percussie en keyboards. Good old Jack doet wat we van hem verwachten. En meer moet dat in zijn geval ook niet zijn.

Johnson, getrouwd en vader van drie kinderen, bezingt de eenvoudige dingen van het leven. Prille liefde en de afwas doen bijvoorbeeld in “Washing Dishes”. Het kan als waarschuwing tellen. Het lovey-doveygehalte ligt namelijk behoorlijk hoog op From Here To Now To You, wat tot een lichte overdosis kan leiden.Dat je je vrouw graag ziet, is heel schoon, Jack, maar je moet daar nu ook niet te hard in gaan overdrijven.

Al levert het best wel wat aardigheidjes op. Meefluiten doen we met het op akoestische gitaar gebrachte “I Got You”, waarin Johnson terugblikt op het begin van zijn relatie. Dat scenario herhaalt zich op “Never Fade”. Met zijn eenvoudige, weinig aan de verbeelding overlatende teksten hangt Jack graag de meligaard uit, maar in zijn geval is het gepermitteerd.

Zo heeft hij het in “Home” over de talrijke klusjes die hem opwachten na lang van huis te zijn weggeweest. De tuin moet dringend worden aangepakt, de lindeboom gereanimeerd (“I gotta get home, there’s a garden to tend”), maar dat weegt allemaal niet op tegen dat vertrouwde gevoel van weer thuis te zijn (“Home is wherever we are if there’s love here too”). Af en toe gooit Johnson er ook wat schwung tegenaan. Zo is het ritmische en door handgeklap aangedreven “Shot Reverse Shot” een aanstekelijk meezingertje.

From Here To Now To You is Jack Johnson ten voete uit. Eenvoudige feelgoodmuziek met een zomers vakantietintje. Het advies luidt dus andermaal: neem er uw tijd voor en geniet. En verwacht er vooral niet te veel van. En dan komt het allemaal goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

tien + een =