Alan Myers van Devo overleden

Bekijk Berichten

Alan Myers, drummer op de eerste zes albums van experimentele popgroep Devo, is overleden na een slepende ziekte. Hij was erbij vanaf debuut Q: Are We Not Men? A: We Are Devo uit 1978 en zal zo altijd verbonden blijven aan de meest invloedrijke periode van de Amerikaanse New Wavers.

Lang geleden toen Samson nog een puppy was en de Skrillexen en Tiësto’s van deze wereld nog in dromenland verscholen lagen, werd in Duitsland aan een geheel nieuwe tak van de popmuziek gebouwd. Een mannschaft genaamd Kraftwerk experimenteerde vanaf de prille jaren 70 met elektronische instrumenten en zoals de geschiedenis ons telkenmale leert, laat de Duitse invloedssfeer zich niet graag beperken binnen de nationale grenzen.

Toch is het vooral de eigenzinnige verdienste van Devo zelf, om vanuit hun uitvalsbasis in Ohio rond dezelfde periode te beginnen experimenteren met drumcomputers, synthezisers en hoekige postpunk (lang voor de klassieke Dag Allemaal-punk van The Sex Pistols was gearriveerd). Brian Eno en David Bowie, zelf ook early adaptors van de nieuwe teutoonse vibes, spraken af met Devo in Keulen om er eind 1977 hun debuutalbum en culthit Q: Are We Not Men? A: We Are Devo op te nemen.

Daar zat tussen de broertjes Casale en Mothersbaugh als vijfde bandlid Alan Myers, een drummer die met zo’n consistentie een beat kon aanhouden dat hij the human metronome werd genoemd. Mechanische perfectie was broodnodig om te mogen drummen in een band waar de drumcomputers constant op de loer lagen. Een gevecht dat Myers midden jaren 80 uiteindelijk zou opgeven, wanneer de Fairlight syntheziser steeds meer ritmetracks van DEVO begon over te nemen en Myers uit de band stapte.

Myers verdiende sinds de jaren 1980 zijn brood als elektricien, maar bleef drummen bij allerlei kleinschalige projecten in Los Angeles, onder andere bij een experimenteel collectief met dezelfde naam als zijn electriciteitsbedrijfje: Skyline Electric.

Maandag verloor Alan Myers een lang gevecht tegen kanker. De overgebleven leden van Devo hebben aangeslagen gereageerd op het nieuws. Huidig drummer Josh Freese vatte het zo samen: “RIP Alan Myers. 1 of my all time favs. An underrated/brilliant drummer. Such an honor playing his parts w/Devo. Godspeed Human Metronome.”

http://www.clubdevo.com/

recent

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

BLUES PEER 2024 :: Muddy Water

18 mei 2024Blues Peer

De Peerse zandgrond had de laatste tijd al heel...

verwant

Devo heeft voor elk wat wils

Begin vorig jaar waren de geruchten er ineens. Devo...

Devo is back

Bijna twintig jaar na hun laatste wapenfeit Smooth Noodle...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in