Devo is back

Bijna twintig jaar na hun laatste wapenfeit Smooth Noodle Maps uit 1990 komt new-wave-post-punk-rock-legende Devo terug met een nieuwe plaat. In 2007 was er al de single ‘Watch Us Work It’, maar met dit splinternieuw, nog titelloos studioalbum willen de heren van Devo ten volle bewijzen dat ze de synths nog niet hebben opgeborgen. Aan de release van het album – ergens in de herfst – hangen ook enkele tourdata in de Verenigde Staten en de U.K. vast. Hopelijk worden ook die prachtige bloempotten terug uit de kast gehaald, stevig afgestoft en weer op hun sullige hoofden gedeponeerd.

In 1972 richtten de Amerikanen Mark Mothersbaugh en Gerald Casale ‘Devo’ op, wat staat voor “de-evolution”. “It’s pretty much fact — we now live in a devolved world that’s getting wackier each and every day”, zo sprak de band. Van een eerder conceptuele band groeide Devo uit tot een van de meest invloedrijke new wave-groepen uit de jaren ’70 en ’80. Het vreemde vijftal werd voornamelijk bekend met de hit ‘Whip It’ en hun lachwekkende outfits, maar ook met andere nummers uit het door Brian Eno geproducete album Q: Are We Not Men? A: We Are Devo! uit 1978. ‘Mongoloid’ bijvoorbeeld, ‘Jocky Homo’ of hun eigenzinnige versie van ‘Satisfaction’ van The Rolling Stones.

Devo vertoeft momenteel in de studio om de laatste hand aan het nieuwe album te leggen. Hoe de plaat zal klinken, is nog een raadsel. Zullen ze nog diezelfde eighties-geluiden uit hun synthesizers toveren of net eigentijdser klinken? Het album zal in ieder geval zeventien songs bevatten en frontman Mark Mothersbaugh werd al door Fatboy Slim gecontacteerd in verband met de productie. Ook Snoop Dogg bleek geïnteresseerd, maar eerlijk gezegd zien wij de link niet tussen gangsta shit en new wave met bloempotten.

Mark Mothersbaugh werkte mee aan een aantal songs en wrong minder tegen dan de voorbije jaren. “Odds are better than ever”, aldus de andere bandleden. De line-up zal heden bestaan uit oprichters Mark Mothersbaugh (zang & synthesizer) en Gerald Casale (zang & bas), bijgestaan op gitaar door hun kleine broertjes Bob & Bob (Mothersbaugh en Casale respectievelijk). Josh Freese, bekend van o.a. Nine Inch Nails en A Perfect Circle, zal de drums voor zijn rekening nemen.

Devo zal dit jaar een eenmalig concert geven in Dallas op 18 maart en eentje in Austin op 20 maart. Op 6 mei zullen ze het volledige Q: Are We Not Men? A: We Are Devo! uit 1978 ten berde brengen in het Londense Kentish Town Forum. Twee dagen later, op 8 mei, zal de band headlinen op het All Tomorrow’s Parties Festival in Somerset. Op een bezoek aan België zullen we voorlopig nog even moeten wachten.

http://www.clubdevo.com
http://www.myspace.com/devo
http://www.clubdevo.com

recent

Shôgun – Seizoen 1

Het wil het Game Of Thrones van Disney+ worden,...

Justice

9 juni 2024Best Kept Secret, Hilvarenbeek

PJ Harvey

9 juni 2024Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Gurriers

9 juni 2024Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Tamino

9 juni 2024Best Kept Secret, Hilvarenbeek

verwant

Alan Myers van Devo overleden

Alan Myers, drummer op de eerste zes albums van...

Devo heeft voor elk wat wils

Begin vorig jaar waren de geruchten er ineens. Devo...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in