Ikke :: Biebel: 30. Geen gedoe

In 2000 stopte Marc Legendre met Biebel en meteen verdween ook zijn alter ego Ikke in de kast. Ter gelegenheid van dertig jaar Biebel verschijnt nu een laatste bundel. Voor één keer nog eens volop genieten en dan, nooit meer …

Het verhaal is ondertussen genoegzaam bekend. Hoe het jongetje met het eierhoofd begin jaren ’80 debuteerde in het stripblad Robbedoes en daar al snel bijzonder populair werd. Hoe een reeks van stripalbums op gang kwam bij Standaard Uitgeverij en er daar regelmatig behoorlijke discussies gevoerd werden over de weinig conventionele avonturen van Biebel. De eerste Biebels zorgden voor een frisse wind door het dorre aanbod van de klassieke Vandersteen-reeksen. De absurde humor, de krankzinnige verhaalwendingen en het redelijk onuitstaanbare hoofdpersonage waren de ingrediënten voor een vernieuwend stripverhaal in Vlaanderen. In 2001 verscheen met De Doos het achtentwintigste en laatste deel van de reeks. De laatste verhalen die voorgepubliceerd werden in het Suske en Wiske Weekblad werden nooit eerder in een regulier album uitgebracht. Tot nu.

Sinds zijn Biebeljaren heeft Marc Legendre zijn pseudoniem Ikke van zich afgegooid en heeft hij een succesvolle carrière uitgebouwd als auteur van graphic novels, jeugdromans en scenario’s voor verschillende strips, zoals Jump (met Charel Cambré) of de trilogie Misschien/Ooit/Nooit (met Kristof Spaey). Nu keert in 2013 voor één keer Biebel terug met een bundeling van die laatste, tot nu toe onverschenen strips. Dertig jaren Biebel, daar hoort een dertigste album bij. Jammer genoeg verschenen er slechts 28 delen en dus wordt er voor de gelegenheid één album overgeslagen en is Geen gedoe meteen de dertigste aflevering.

De inhoud dan. Zonder enige twijfel behoren deze laatste verhalen tot het beste van Biebel. De compleet dysfunctionele familie Biebel, de dwaasheid van Reggie en de slungelachtige verschijning van de auteur zelf; het was een zeer aangenaam weerzien met de unieke creatie van Legendre. Hoe bijvoorbeeld een uitstap naar zee met het gezin kan ontaarden in een helse ervaring, is een verhaal dat alleen Legendre op zo’n hilarische en hyperkinetische manier kan vertellen.

Strip 2000 vertrekt met Geen gedoe ook voor een heruitgave van de zes bundels De Draagbare Biebel die eerder bij Standaard verschenen. Nu zullen de strookgags op albumformaat verschijnen. Nieuwe strips van Biebel moeten we echter niet verwachten. Dat heeft Marc Legendre ondertussen zelf al aangegeven. Recent werd bijvoorbeeld bekend dat Legendre de scenarist is van Amoras, de herwerking van Suske en Wiske. Hij heeft bijgevolg meer dan genoeg nieuwe ijzers in het vuur staan, zodat meer Biebel niet meteen aan de orde is. Daarom moeten we maar eens zo veel genieten van dit nieuwe album en herlezen we de oude albums nog maar eens een keer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − 9 =