PLANET CARAVAN: Condor Gruppe :: “We zijn meer dan een spaghettiwesternband”

Spaghettiwesternrock of een psychedelische versie van The Shadows: er werden al een paar pogingen ondernomen om de filmische muziek van Condor Gruppe te beschrijven. Het veelbelovende project met leden van onder meer Creature With The Atom Brain en Flying Horseman bestaat sinds vorig jaar maar kon al een live sessie op Stubru versieren. Op 2 juni stelt Condor Gruppe zijn eerste single voor op Planet Caravan, een tweedaags psychedelisch festival in de Antwerpse Trix. Wij blikken vooruit met gitarist en songschrijver Michiel Van Cleuvenbergen.

enola: Kan je even de band bij het Enola-publiek introduceren?
Van Cleuvenbergen: “Met bassist Jan Wygers, die in enkele bands van Mauro Pawlowski en ook bij Creature With The Atom Brain speelt, wilde ik muziek maken geïnspireerd door Italiaanse soundtracks uit de jaren zeventig. Er lagen al enkele jaren wat demo’s in de kast dus gingen we op zoek naar mensen uit het Antwerpse die we al langer kenden om de muziek uit te werken. Drummer Krist (Torfs) is mijn halfbroer en speelt bij White Circle Crime Club. Met toetsenist Kris Delacourt heb ik op de middelbare school gezeten. Hij speelt nu bij Meuris maar heeft ook een paar soloprojecten. Onze tweede gitarist tenslotte, Milan Warmoeskerken, is lid van Flying Horseman. Hij heeft ook eigen projecten, zoals Mittland och Leo en Beach. De meeste nummers ontstaan uit demo’s die ik eerst thuis schrijf en opneem en dan verder uitwerk met de rest van de band. In de toekomst wil ik er graag wat percussie bij, of een trompetspeler zou ook mooi zijn. Maar er is nog niets concreet. We sluiten niet uit dat we er voor één nummer een echte stem of koorzang bij halen. Alle opties staan dus open. We zitten nog in een ontdekkingsfase.”

enola: Jullie mochten al een livesessie spelen op Stubru en de avond van jullie optreden in De Kreun hoorde ik “Ondt Blod” op Select. Wat is jullie ambitie nog voor dit jaar?
Van Cleuvenbergen: “Zoveel mogelijk spelen, maar dat wil niet zeggen dat we per se de wereld willen veroveren. Het is niet dat we bepaalde festivals zeker moeten doen om van een geslaagd jaar te spreken. Alles rustig aan en we zien wel wat er komt. ‘t is wel fijn dat mensen je muziek leren kennen. Maar we hebben geen druk om ergens te geraken. Het moet ook fris blijven voor onszelf, daarom dat we liever niet elke week in Antwerpen spelen, ook al is het natuurlijk fijn dat de mensen aan je denken als ze een show willen boeken. Misschien dat we binnenkort op de Gentse feesten spelen, maar dat is nog niet zeker aangezien Jan en ik in die periode enkele Europese festivals als roadie doen met The Mark Lanegan Band.”

enola: Na amper drie optredens klinkt Condor Gruppe live behoorlijk strak. Zijn jullie allemaal beroepsmuzikanten?
Van Cleuvenbergen: “De enige geschoolde muzikant in de groep is Milan, volgens mij. De rest is gewoon gepassioneerd met muziek bezig. Ikzelf ben leraar van opleiding maar van kleins af ben ik bezeten door muziek en heb ik super veel geoefend. Ook belangrijk is dat je als muzikant steeds nieuwe dingen ontdekt. Voor mij was het hardcore punkmilieu mijn scholing. Uit Dead Stop (Belgische hardcore punkband waarin Michiel van 2002 tot 2006 speelde) haal ik evenveel energie als uit de muziek die ik vandaag speel.”
“We nemen onze job als muzikant wel serieus. Condor Gruppe is niet zomaar een hobbyrockbandje. Muziek heeft een belangrijke plaats in het leven van iedereen in de band. We zijn geen sessiemuzikanten maar muziek spelen is wel een job voor ons. Omdat iedereen een drukke agenda heeft met een of meerdere andere bands, kunnen we niet zo veel repeteren. Vaak is het thuis op jezelf repeteren. Het is realistisch om te stellen dat we om de twee weken kunnen repeteren. Toen we jonger waren, konden we dat haast elke dag maar die tijden zijn jammer genoeg voorbij. (lacht)”

enola: Condor Gruppe werd beïnvloed door zowel Italiaanse soundtracks, wereldmuziek als krautrock. Welke artiesten waren bepalend voor jou?
Van Cleuvenbergen: “We zijn eerst een vooral meer dan een spaghettiwesternband. Wij halen inspiratie uit alles waarin een goed gevoel of een groove zit. Can en heel wat krautrockgroepen zijn daarbij zeker een grote inspiratiebron, maar evengoed de Turkse gitarist Erkin Koray. Hij oefende geen rechtstreekse invloed op Condor Gruppe uit, maar is voor mij als gitarist wel een interessante bron van inspiratie. Vooral de Oosterse melodieën dan. Uit Italië zijn vooral Alessandro Alessandroni en Bruno Nicolai bepalend geweest, maar evengoed natuurlijk het meer obscure werk van Ennio Morricone. Ze bewijzen dat je kan zingen met gitaren. Op die manier wordt een nummer catchy. Sommige mensen noemden ons een psychedelische versie van The Shadows en daar kan ik me wel wat in vinden. Ik luister bijvoorbeeld zelden naar The Shadows maar er zit zeker een goed en filmisch gevoel in hun muziek. Een hedendaagse invloed is ook Adrian Younge. Fantastische filmische muziek. Absoluut de moeite om te ontdekken. Maar ik word evengoed beïnvloed door oude exotica van Arthur Lyman en soortgenoten.”

enola: Zou je het fijn vinden als Condor Gruppe gebruikt wordt als filmmuziek?
Van Cleuvenbergen: “Jazeker, filmmuziek is heel belangrijk. Het versterkt de beelden van een film. Bij welk filmgenre zou Condor Gruppe passen? (lacht) Bij een mysterieuze film, met een hoek af. Ik ben zeker geen filmkenner, maar onze muziek past zeker niet bij een platte actiefilm. Er moet sprekende beelden, trage, lange shots en een goede sfeer in zitten.”

enola: Hechten jullie veel belang aan geheimzinnigheid? Ik zie bijvoorbeeld geen namen van groepsleden of bandfoto’s op Facebook.
Van Cleuvenbergen: “Ik hou niet van typische groepsfoto’s waarop iedereen een ongemakkelijke pose aanneemt. Geef mij maar een sterk beeld, iets waar mysterie inzit en waarin je dingen kan ontdekken of waarover je kan fantaseren. De beelden die we gebruiken roepen iets mysterieus op, er zit een lijn in. Maar we gaan zeker geen live foto’s verbergen hoor.”

enola: De eerste demo is enkel uitgekomen op een beperkte oplage op cassette. Grijpen jullie terug naar oude dragers uit nostalgie of zijn jullie allemaal zelf verzamelaars?
Van Cleuvenbergen: “We zijn ook allemaal liefhebbers van casette en vinyl. Een 7″ is te gek. Ons plan is om eerst vijf singles uit te brengen en die daarna misschien te verzamelen in een box. Zo krijg je een mooie verzameling. Condor Gruppe is niet alleen een mooi deuntje, we willen ook iets moois uitbrengen. Niet is zo leuk als een single of vinyl. Cd’s zijn achterhaald. Demo’s kopen vond ik vroeger zeer spannend, nu nog altijd trouwens.”

enola: Wat mogen we verwachten van jullie eerste single?
Van Cleuvenbergen: “Ondt blod” op de A-kant en op de AA-kant — we vinden de B-kant evenwaardig — staat hetzelfde nummer maar bewerkt door The Dragon Chimeys, het alias van Tim Vanhamel, in remix. We brengen het in eigen beheer uit met de steun van Trix Antwerpen.”

enola: Welke groepen moeten we zeker zien op Planet Caravan?
Van Cleuvenbergen: “Ik kan zeker Master Musicians Of Bukkake aanraden. Er hangt een mystiek, duister en onduidelijk sfeertje rond de groep. Ook Wolf People is een fantastische band, met een psychedelische groove uit de jaren zestig en zeventig. Een van de interessantste groepen van de laatste jaren. Ook OM moet je zeker gezien hebben.”

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni vindt in Trix het Planet Caravan plaats. Andere toppers zijn Uncle Acid And The Deadbeats, Alvarius, Asteroid en Ignatz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 − een =