Cloud Boat :: Book Of Hours

Bandnamen zijn vaak bijzonder willekeurig en nutteloos, maar Tom Clarke en Sam Ricketts hebben voor hun duoproject wel een erg toepasselijke naam gekozen die perfect het zweverige en tegelijkertijd steeds veranderende karakter van hun muziek weet te vatten: Cloud Boat, een boot waarmee u door de wolken kan varen, van de woelige turbulenties van botsende cumulonimbi naar melancholisch kuieren tussen de verspreide wolkjes op een heldere dag.

Clarke en Ricketts zijn jeugdvrienden van James Blake en dat valt er ook wel aan te horen. Net als bij het latere werk van Blake, valt hier een sterke nadruk op de stem te horen, gekoppeld aan spaarzame, ijle muzikale begeleiding, met postdubstep als basis maar uitwaaierend naar een resem andere invloeden. Hoewel de link met Blake onmiddellijk herkenbaar is, is Cloud Boats debuut-LP Book Of Hours toch wel een eigen beestje geworden doordat het veel meer naar postrock en donkere ambient neigt dan naar de soul van Blake (tenzij in de vocals dan). Weinig piano ook hier, maar vooral gitaren, rijkelijk beladen met reverb en delay, die de elektronische beats van melodie voorzien.

Veel van het materiaal op Book Of Hours vond al eerder zijn weg naar de buitenwereld via EP’s en singles. Zo was het eerste derde van de plaat, met de donkere instrumentale opener “Lions On The Beach”, en de spaarzame songs “Youthern”, “Bastian” en “Dréan”, al eerder te horen elders. Op basis van dat handvol nummers wist het duo zelfs support tours te versieren met schoon volk als Mount Kimbie. Het echt nieuwe gerief van de plaat situeert zich echter verderop, waarbij het dreigende, diep pulserende “Amber Road” als een soort scheidslijn fungeert (zij het niet waterdicht, want ook “Wanderlust” werd reeds als single uitgebracht).

Elk nummer kan hier uiteindelijk teruggebracht worden tot dezelfde herkenbare algemene sound, al worden toch steeds andere nadrukken gelegd. Is “You Find Me” niet meer dan een galmend intermezzo van zwaar vervormde vocals, dan is “Wanderlust” misschien wel het prijsbeest van de plaat met een eerste lieflijk deel dat middenin transformeert tot een stotterend monster van beats, bas, gitaargalm en wijds uitwaaierende vocals. “Godhead” voelt dan weer veel meer als een uitstapje richting donker singer-songwriter territorium met zijn getokkelde akoestische gitaar.

Hoewel veel van de muziek hier erg op sfeer en intieme melancholie inzet, schuwt de band ook het epische niet. Dat is vooral zo in de instrumentale nummers “Lions On The Beach” en “Amber Road”, maar misschien nog wel het meest in het tweeluik “Pink Grin”, dat in een eerste deel golvend gitaarspel de sfeer laat zetten, om vervolgens stuwende beats te koppelen aan de gitaren. In het midden van het nummer zit zelfs een heus drop-stuk met beukende drums, al blijven de bassen hier nog dreigend op de achtergrond grommen en is het de gitaar die de leiding blijft nemen.

Het is in die stevigere stukken dat de dubstepbasis van Cloud Boat het sterkst doorschijnt. Toch valt op dat er geen sprake is van een voorspelbare benadering, maar eerder van een open aanwending van de stijlkenmerken dat zich niet laat reduceren tot een enkele genre. Zo is na het geweld van “Pink Grin” de pastorale eenvoud van “Kowloon Bridge” — dat klinkt alsof Explosions In The Sky een duet met James Blake zou doen — de perfecte afsluiter. Alsof na het doorvaren van zo’n tumultueuze donderwolk onze wolkenboot opnieuw in een lucht is beland waar de wolken eerder spaarzame accenten leggen dan dat ze de volledige hemel inpalmen.

Met een eclectische aanpak gekoppeld aan een herkenbare sound, weet Cloud Boat zo een erg sterk debuut af te leveren. Een groot deel van Book Of Hours mag dan wel reeds eerder uitgebracht zijn, het is wel hier dat het in zijn definitieve context lijkt terechtgekomen te zijn. Sowieso sluit de band hier een eerste boeiende periode in hun carrière mee af, die alleen maar doet uitkijken naar verder werk.

Cloud Boat speelt op vrijdag 16 augustus op Pukkelpop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 3 =