De Jongh :: Snippers: 1. Het is weer zo’n dag!

Met een strookjesstrip in de Nederlandse Metro bereikt Aimée De Jongh dan toch een ruim publiek. Na jaren van webcomics en korte verhalen is Snippers haar echte doorbraak naar een breder publiek. De Jongh lijkt wel geboren om strookstrips te maken.

Sinds 2012 verschijnt Snippers elke dag in de Nederlandse versie van de gratis krant Metro. Vrij snel al verwierf ze daarmee een grote populariteit bij de Nederlandse pendelaars. Nu brengt Strip 2000 een eerste album op de markt met een verzameling stroken. Zo kunnen ook wij Vlamingen met Aimée De Jonghs nieuwste werk op papier kennismaken. In Snippers draait alles rond de huisgenoten Aimée en Stef. Ze wonen samen en in hun alledaagse leventje komen ze herkenbare en (dus) grappige situaties tegen. De thema’s sluiten mooi aan bij de bezorgdheden van de gemiddelde pendelaar en de uitvoering is van hoog niveau. De timing in bijna alle grappen zit meteen goed. In de loop van dit eerste deel verbetert het niveau aanzienlijk, doordat het strakke medium van strookstrip heel snel beter aanvoelt bij de auteur.

Aimée De Jongh is één van de eerste Nederlandse stripmakers die van bij haar debuut meteen alom aanwezig was op het internet. Als tiener maakte ze al wekelijkse stripjes onder de noemer Aimée TV. Van die strips verscheen in 2006 bij het ter ziele gegane Bee Dee al een eerste bundel. Door haar studies animatie verschoof de focus meer naar de animatiefilm en bleven de strips van Aimée De Jongh beperkt tot sporadische bijdragen aan een bundel of een tijdschrift en enkele comics in eigen beheer. Met Snippers is ze nu helemaal terug als stripmaker en meteen is het duidelijk hoe groot haar talent wel niet is. Ze verlaat haar wat realistischer stijl van de afgelopen jaren voor zuiver cartooneske tekeningen zoals ze die ook in Aimée TV in een ruwere vorm al gebruikte.

Het talent van deze auteur blijkt uit het schijnbare gemak waarmee ze grappen over heel verschillende thema’s aan elkaar rijgt. Dit valt eens zo hard op in albumvorm. Herkenbaarheid staat bovenaan, soms aangevuld met wat absurditeiten en woordspelletjes. Naast het maken van strips blijft De Jongh ook actief in de branche van de animatiefilms. Haar film One Past Two sleepte al enkele nominaties in de wacht op enkele filmfestivals. Met Snippers lijkt ze nu een goede vorm gevonden te hebben om haar observaties over de actualiteit te delen met een groeiende groep van lezers. Het is weer zo’n dag is alleszins één van de leukste verrassingen die 2013 al kon bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien + 20 =