Year Of No Light & thisquietarmy :: Year Of No Light / thisquietarmy

Sommige lieden beweren dat vroeger alles beter was. Of op z’n minst eenvoudiger. Iedereen kende z’n plaats en bleef daar ook. Nu denkt alleman met elkaar aan de slag te moeten gaan en leentjebuur te moeten spelen in werelden waar ze niet thuishoren. Metal, dat was ooit iets waar op gespuwd werd in andere (hippere) milieus. Dat is anno 2012 wel even anders, want bij een publiek van experimentalisten scoort het genre, en dan vooral de doom/sludge-variant, beter dan ooit.

Dat is dan de ongenuanceerde versie, maar je zou kunnen stellen dat vooral de postmetal ervoor gezorgd heeft dat metal ook z’n intrede deed in een wereld waarin cerebrale aanpak, klankenverkenning en zelfs improvisatie de dominante bouwstenen zijn. Het voorbije decennium zijn er dan ook talloze artiesten opgestaan die de werelden van ambient, postrock, elektronica en metal op een of andere manier zijn gaan combineren, doorgaans volledig instrumentaal en met een licht intellectuele draai aan het geheel.

Twee namen die raakvlakken hebben, maar toch een heel eigen stijl, zijn het Franse sextet Year Of No Light en de Canadese one mand band thisquietarmy (Eric Quach). Het gezelschap uit Bordeaux timmert al jaren aan de weg in de zone tussen sludge en drone, met Ausserwelt (2010) als recentste reguliere studioplaat. Deze split met de Canadees is wel al zijn vierde release van dit jaar. Quach houdt zich doorgaans bezig met geïmproviseerde drones, maar eerder werk als Resurgence (2011) laat horen dat die qua densiteit en heaviness soms amper moeten onderdoen voor de gemiddelde gitaarband.

Deze release bevat een song uit elk kamp, met nog eens twee samenwerkingen van de partijen. Zoals verwacht zit er een redelijk grote marge tussen de eerste twee en vervagen de grenzen meer tijdens de samenwerkingen. “Vous Êtes Un Nada Mort Marchant Autour Du Visible” van Year Of No Light is niet meteen het meest originele stuk dat je zal horen (binnen het genre is dat trouwens ook niet makkelijk), maar het wordt wel uitgevoerd met een imposante focus. Drie gitaristen, een bassist en twee drummers slagen erin een brede geluidsmuur op te zetten die nergens verzandt in een dikke brij en zowel krachtig als atmosferisch klinkt.

Er zit genoeg in om de liefhebbers van experimentele doom aan te trekken, maar eigenlijk kan je net zo goed aansluiting zoeken bij de shoegazekant van pakweg Yo La Tengo of de elegante postrock van Red Sparowes. Halverwege neemt het geweld toe, wordt het gebeuk lomper en wordt er toenadering gezocht tot de vroege Pelican, om uiteindelijk te belanden bij een graduele ontmanteling. thisquietarmy laat op zijn “Aphorismes” een genuanceerder geluid horen. Ook redelijk zwaar, maar met galmende gitaarpartijen, spacey en tribale sfeer en hier en daar zelfs naar Pink Floyd lonkende klanken. De finale voert je door een kolkende, bijna versmachtende klankmassa.

De twee stukken waarvoor de artiesten samenwerkten, zijn eenvoudiger van aanpak en duidelijk gebaseerd op meer rudimentaire schetsen. Ze klinken genuanceerder en meer hypnotiserend, maar helaas ook minder eigenzinnig. Het spel van lagen en texturen op “Une Odeur Que Je Capte Quand Leurs Yeux Explosent” kunnen deze muzikanten waarschijnlijk creëren op automatische piloot en manipuleert zichzelf naar de achtergrond. “Langue Du Feu” getuigt van een muzikale ascese, met zinderende e-bowgitaar, haast kinderlijke melodieën en gestaag toenemende densiteit.

Hoewel de afwisseling van nadrukkelijker uitgewerkte en meer open structuren de luisteraar dwingt om de luisteroefening aan te passen, en de twee groepsinspanningen niet leiden tot echte verrassingen, is hier toch voldoende om te kunnen spreken van een geslaagde samenwerking die verschillende werelden met vanzelfsprekend aplomb bij elkaar brengt en uitgelezen kost is voor liefhebbers van o.m. Nadja/Aidan Baker (niet verwonderlijk klanten op hetzelfde label), Minsk en Oren Ambarchi.

Het album verscheen eerst in vinylversie op Destructure Records. Die is nu uitverkocht. ConSouling bracht onlangs deze cd-versie uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × twee =