Storm & Bollée :: Matt Peterson: 1. London Running

Casterman slaagde erin om samen met weekblad l’Equipe de eerste strip te maken met als achtergrond de Olympische Spelen in Londen. Maar zorgt het decor wel voor een onderhoudend en spannend verhaal?

Het was het weekblad l’Equipe dat het initiatief nam om een reeks op te starten waar bij de opstart van hét sportevenement van 2012 een grote rol zou spelen. Het was dan ook in dit blad dat de voorpublicatie van Matt Peterson deze zomer verscheen. Als scenarist fungeerde sportjournalist Laurent-Fréderic Bollée. Als tekenaar circuleerde lange tijd het pseudoniem STOM. Toch herkende menig stripkenner duidelijk de stijl van Jean-Yves Delitte. Deze laatste kennen we onder andere van de serie Black Crow. Het mysterie bleef enkele maanden overeind omdat Delitte elke samenwerking ontkende. Tot Bollée op zijn blog het mysterie ontrafelde.

Naar eigen zeggen vreesde hij dat de andere stijl die hij hanteerde hem kritiek van bevooroordeelde lezers zou opleveren. Dat hij deze keer de zeevaart niet als achtergrond gebruikte, siert hem. Het hoofdpersonage Matt Peterson is fotojournalist van l’Equipe. Als hij naar Londen wordt uitgestuurd om de Olympische Spelen te coveren, wordt hij geconfronteerd met een samenzwering rond de Tsjechische atleet Miroslav Palick. Zijn onderzoek leidt hem naar een schandaal dat de duistere kant van de sportwereld naar boven doet drijven. Slechteriken van dienst zijn de zwarte kostuums van de Scorpio holding die actief is in de sportzakenwereld. De tegenpolen van de nonchalante womanizer Peterson die hem op het rechte pad moeten zien te houden, zijn z’n oudere collega-journalist Blanchard en de obligate love interest in de vorm van een vrouwelijke Londense politie-inspecteur.

Toch overtuigt het verhaal niet. In de eerste plaats zorgt de overload aan reclame voor sponsor l’Equipe voor een oververzadiging. Als je de reclame in de stadions van Londen in het album samen telt, kom je algauw aan 150 vermeldingen. Ook de cover van het album suddert in de saus van l’Equipe. Het blijft een raadsel wat Casterman bezielde om zijn naam te koppelen aan dit project. Het volgende aangekondigd album wordt volledig opgebouwd rond het eeuwfeest van de Tour de France in 2013. Delitte zal uit vrees voor (doping-)censuur van l’Equipe niet meer voor het tekenwerk zorgen. In plaats daarvan zou er een andere tekenaar van het weekblad instaan voor de illustraties.

Het valt ten zeerste te betwijfelen of deze reeks een lang leven beschoren is. Sponsorreeksen hebben zowel kwalitatief als kwantitatief zelden of nooit iets opgebracht. Delitte heeft duidelijk meer gerekend op de kwaliteiten van zijn lichtbak om foto’s over te trekken dan hij aandacht heeft besteed aan de opbouw van een illustratief sterk verhaal met een actieve spanningsboog. De pogingen om elke paar bladzijden met een cliffhanger te laten eindigen, komen te gekunsteld over. Het verhaal zelf mist originaliteit en probeert uit te veel vaatjes te tappen om de lijn er in te houden.

Deze London Running is hoogstens aangenaam leesvoer om ’s ochtends in de trein de sportverslaggeving mee af te wisselen, maar zeker geen aanrader voor de kritische stripliefhebber. Misschien komt het tweede album met als thema de 1OOste Ronde van Frankrijk er nog wel, en het kapitaal van l’Equipe indachtig komt dat over de Wereldbeker Voetbal (de 20ste) in 2014 er ook wel nog. Maar voor 2015 voorspellen we de vergeetput voor Matt Peterson.

3
Storm
http://bd.casterman.com/albums_detail.cfm?id=42267

recent

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Eefje de Visser & Nick Verstand

25 juni 2021De Roma, Borgerhout

Tijdens de lockdowns heeft muzikante Eefje de Visser niet stilgezeten. Samen met kunstenaar Nick Verstand creëerde ze een audiovisueel werk in een drieluik, op het snijvlak van live performance en moderne kunst. In een bijzondere enscenering van Nick speelt Eefje songs van haar laatste plaat Bitterzoet, door popcritici in de lage landen uitgekozen tot beste album van 2020. Maar ze brengt ook ouder en nieuw werk, en legt de nadruk op live samenzang en beweging. Bron: de Roma Antwerpen

De beste strips van 2020

Deze strips heeft onze redactie het voorbije jaar het...

Alcante / Bollée / Rodier :: De bom

De bom. Er is er maar eentje die op...

Oostende en Mechelen in februari aan de jazz met ambitieuze festivals STORM! en BRAND!

Bij jazz denk je spontaan aan de grote stad...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in