PUKKELPOP 2012: Santigold :: donderdag 16 augustus, Main Stage

Ook enola kan zich al eens vergissen: wij stonden bij Santigold omdat er toch niks beters te zien was, met het oog op wat dansbaar, maar verder weinig bijzonder vertier. Ons Santi had verrassend genoeg heel wat meer te bieden.

In haar knalgroene jurk met frietenpatroon (speciaal voor België aangetrokken?) en met fluogeel gelakte nagels heeft Santi White alvast haar looks mee, maar vanaf de aangenaam voortjakkerende opener “Go” bewijst ze met verve dat ze niet zomaar een hiphop-popje is. Live klinkt haar zangstem een stuk sterker dan de albums doen vermoeden, waardoor nummers als “Say Aha” en “L.E.S. Artistes” alleen maar aan kracht winnen. Het anders wat zeurderige “Disparate Youth” wordt in een steviger jasje gestopt, met prominentere beats die hun effect allesbehalve missen.

Santigold heeft bovendien een hele show in elkaar geknutseld die bij momenten nogal sterk op een schooltoneeltje lijkt: de danseressen wapperen met hun pompons, blijken twee outfits over elkaar te dragen — altijd handig voor een vlotte kostuumwissel — en doen gretig aan uitbeelddansen met onnozele attributen, en als klap op de vuurpijl hobbelt er halverwege het optreden zowaar een páárd over het podium. Amusant, maar echt noodzakelijk is het niet: de songs die Santigold meegenomen heeft, kunnen gerust zonder die opsmuk.

Santigold blijft immers hit na hit uit haar mouw schudden, de ene al opzwepender en meezingbaarder dan de andere. “The Keepers” is een klein hoogtepuntje, met zijn vrolijk klinkend maar stiekem niet zo optimistisch “our house is burning down”-refrein, maar eigenlijk wordt ieder nummer door het onstuitbare enthousiasme van White (die met een onweerstaanbare grijns over het podium huppelt) naar een hoger niveau getild.

Aan het einde van de set zit er dus niks anders op dan ons ongelijk toe te geven, en wel met plezier: Santigold stond hier vandaag als een sterke performer, en een goeie zangeres die met gemak de wei meegesleept kreeg. Haar toneeltjes heeft ze volgende keer dus niet meer nodig, al mag dat paard wat ons betreft wel blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 1 =