DOUR 2012: Franz Ferdinand :: Donderdag 12 juli 2012, The Last Arena

Onder het goedkeurende oog van de hertog die hen hun naam gaf, zag Dour eindelijk de terugkeer van Franz Ferdinand op de planken. Met een stel welgemikte hits rolde de groep nog eens aardig met de spierballen, maar glimpen van nieuwe nummers beloofden geen beterschap na het al teleurstellende Tonight: Franz Ferdinand.

Het is alweer drie jaar geleden dat Franz Ferdinand nog eens van zich liet horen, met die weinig boeiende derde plaat. Toen al viel op Werchter op dat de groep wel heel hard moest leunen op de geweldige singles uit Franz Ferdinand en You Could Have It So Much Better With Franz Ferdinand. Vandaag is dat niet anders, maar na drie jaar, en met een groep die opnieuw lijkt te weten waarom zij dit beroep kozen, werkt het opnieuw.

“Michael”, een daverend “Matinee”, “No You Girls” … ze volgen elkaar in sneltempo op, en zelfs het mottige snorretje van frontman Alex Kapranos kan de pret niet drukken. Op een knappe manier worden vervolgens Donna’ Summers’ “I Feel Love” en hun eigen “Can’t Stop Feeling” in elkaar gedraaid. Niet erg dat het ondertussen blijft druppelen; we hebben op dit moment nog gras onder onze voeten, de nieuwe regenjas moest toch eens getest worden (conclusie: die oude K-Way toch maar niet wegsmijten) en het valt allemaal voorlopig nog wel mee.

Een daverend “Take Me Out” — hun doorbraaksingle en nog steeds de livefavoriet — en een prettig “The Fallen” later, weten we het zeker: dit Franz Ferdinand, strakker dan een metronoom, is nog altijd iets om rekening mee te houden. Maar dan volgt met “Trees & Animals” weer een nieuw nummer, en we weten: het kan ook ferm tegenvallen, want wat de groep vandaag liet horen aan onbekend materiaal was onder de lat die hij zelf hoog heeft gelegd.

Maar dan volgt met “Outsiders” nog een laatste uithaal. De groep breekt het nummer af tot enkel een beat overblijft, waarna alle groepsleden rond de drum verzamelen om van daaruit een halve dancetrack te creëren. “This fire’s out of control”, zoals het in de bissen gaat? Nou neen, maar het brandt nog stevig. Maar alstublieft, Alex en vrienden: schrap het stuk nieuwe album dat je nu al hebt, en begin opnieuw. Desnoods wachten we nog wel twee jaar langer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes − vijf =