Absynthe Minded :: As It Ever Was

Met zijn vijfde album As It Ever Was probeert deze Gentse band rond Bert Ostyn een logische volgende stap te zetten in zijn muzikaal parcours. Eén die hen meer succes in het buitenland moet brengen. Daarvoor trokken ze met producer Adam Samuels, de voormalige rechterhand van Daniel Lanois, naar Parijs en het resultaat van deze samenwerking laat een band horen die progressie alweer niet schuwt.

Elke plaat schuift de sound van Absynthe Minded wat meer op naar pop en rock, maar dat telkens zonder zijn eigenheid te verliezen. Ook hier wordt de unieke formule van jazz, pop, folk en rock aangevuld met de gekende vioolaccenten, en mag het niveau alweer een trapje hoger. In die mate zelfs dat de perfecte popsong zeer dicht in de buurt komt, met als beste bewijs vooruitgeschoven single “Space”. Het is een minimalistisch pianomotiefje dat de song inleidt maar het is de lome zomerse sfeer in het refrein, met dank aan viool en de nodige ooh’s, die het nummer boven zichzelf doet uit stijgen. Die dromerige zomerse sfeer staat echter in schril contrast met het up-tempo karakter van deze plaat. Geen nieuwe “My Heroics, Part Two” dus, maar eerder die andere grote hit “Envoi”, in een vertraagde versie, horen we terug in “24/7”. Gegarandeerd een nieuwe radiohit en een van de betere songs op deze plaat.

Ook uitstekend is “End Of The Line”, waarin een jazzy orgeltje hamerend de meeste aandacht opeist. In het funky “Only Skin Deep” wordt er dan weer heerlijk geswingt en “How Short A Time” doet ons aan The Scabs in goeden doen denken. “Little Rascal” is een buitenbeentje met zijn elektronische ritmetrack uit de Joy Division-stal, waarop een Oosterse viool al krassend voor de nodige weerhaakjes zorgt, en ook het bombastische “Crosses” is niet meteen een typische Absynthe Minded-song. We vinden deze song eerder in het oeuvre van School Is Cool passen, maar wat ons betreft is deze innige tango tussen piano en viool, uitmondend in een feestelijk zigeunerfeestje, nu al een van de favorieten van deze plaat.

Bijna drie jaar geleden schreven we dat Absynthe Minded (de plaat) een voorlopig hoogtepunt was voor dit vijftal. In 2012 leggen ze de lat alweer een stuk hoger en bevestigen ze hun koppositie in het Vlaamse muzieklandschap. As It Ever Was is een volgende stap in die evolutie en meteen ook hun beste plaat. Tot nu toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien + 7 =