Trash Talk + OFF! :: 7 mei 2012, AreaFiftyOne (Eindhoven)

Punk dood? Hoezo? Een skatepark in een industriële site was voor OFF! en Trash Talk, dé strakste hardcore punkbands van het moment, de gedroomde locatie om de muzikale anarchie van dertig jaar geleden terug te roepen.

Eindelijk, eindelijk, eindelijk staan OFF! en Trash Talk op één bill! Maar vanwaar al dat enthousiasme om voor twee hardcore punkbands, die nauwelijks vernieuwing in zich dragen, de grens over te steken? Omdat de leden van OFF! een muzikaal verleden hebben om u tegen te zeggen — Black Flag, Circle Jerks, Redd Kross, Burning Brides…’nuff said? — en nog nooit zo dicht bij de Belgische grens het kot zouden afbreken. Omdat Trash Talk een van de meest in-your-face-bands op deze aardkloot is en in het politiek correcte Vlaanderen telkens opnieuw — Ieperfest 2009, 2010 en een huiskamer in Gent — sporen van vernieling achterliet. En omdat we stiekem zelf eens graag tegen de schenen van de gevestigde orde schoppen, in Eindhoven tot bloedens toe.

Zonder Circle Jerks geen The Offspring, geen Pennywise, geen Anti-Flag, noem maar op. Het jonge geweld dat tijdens Trash Talk met vuisten en karatemoves op elkaar inhakt, krabt zich waarschijnlijk nog steeds in de haren bij het horen van de naam Keith Morris. Voor de aanwezige Belgen is het eens niet de taalgrens die voor spektakel zorgt, maar wel de leeftijdsgrens. Twee bands, twee generaties, en dus wordt het dak er twee keer af gebeukt met nummers van minder dan twee minuten.

Technisch zal Trash Talk je nooit omver blazen, maar dat doet de explosieve mix van lompe hardcore à la Agnosic Front en verpletterende grindcore op zijn Napalm Deaths, powerviolence in het vakjargon, wel. “Explode”, dat net als “Awake” zowaar lekker grooved, vat een dik half uur hoe-reageer-ik-mijn-frustraties-op-een-ander-af met Trash Talk perfect samen. De ademloze brulboei Lee Spielman verstopt zich middenin het brutale volkje, en eens het nummer voorbij raast, vliegen bezwete lijven in het rond — soms blijven de ledematen ergens hangen. Dat chaotischere nummers als “Dig”, “Lepers To Feed The Lepers” en “Sacramento Is Dead” nog leukere schouwspelen opleveren, daar moeten we geen tekening bij maken zeker?

Zoals Spielman aan het plafond hangen: dat is niets meer voor Keith Morris. De zesenvijftigjarige gedreadlockte punkveteraan blijft tijdens de retestrakke set soms akelig lang op dezelfde plaats in het niets kijken terwijl het bier in het rond vliegt en de voorste regionen worden meegezogen in een old school moshpit. OFF! is net als op plaat dan ook een trip naar de heftige begindagen van de hardcore punk. Niet verbazingwekkend, aangezien de band de uitloper is van een ruzie in het Circle Jerks-kamp waarop songschrijvers Morris en Dimitri Coats (Burning Brides) bassist Steven McDonald (Red Kross) en drummer Mario Rubalcaba (Rocket From The Crypt/Hot Snakes) rekruteerden.

Maar godverdomme, wat een geniale uitloper is OFF! geworden. Ook live rockt de supergroep de pannen van het dak — “Panic Attack”! “Wrong”! “Cracked”! en er zijn nog twintig andere voorbeelden. En dan bedoelen we: meer dan er schuimbekkend op los rammen, want dat is écht iets voor Trash Talk. Bovendien zit Morris ook nog eens maniakaal goed bij stem. Steken laat de hardcorebompa wel vallen in zijn (overigens zeldzame) bindteksten waarin hij als vanouds van leer trekt tegen zijn eeuwige imperialistische vijand, maar daar lijkt niemand zich aan te storen. Nogmaals: OFF! is een stuk hardcore-erfgoed dat in zijn oorspronkelijke stijl tot leven gewekt is. Als een afgepeigerde krijger uit een moshpit komen, en dat zonder testosteronmetal of ergernis aan getatoeëerde macho’s: het kan ook met hardcore punk in zijn puurste vorm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =