Noach 1 :: Wegens de slechtheid van de mensen (Henrichon, Aronofsky & Handel)

Met een frisse versie van Noach debuteert Darren Aronofsky als stripscenarist in het Nederlands. De strip zal dienst doen als springplank voor een nieuwe film. Aronofsky toont dat hij zich ook in de strip thuis voelt.

Noach is een vredelievende intellectuele zonderling die met zijn gezin in een wereld leeft waarin alles dor en levenloos geworden is. Wanneer hij in dromen en visioenen beelden krijgt van grote overstromingen die de hele wereld zouden overspoelen, wil hij de mensen hiervan op de hoogte brengen. Hij meldt hen dat God een straf voorziet voor de ongehoorzame mensheid en dat die straf verschrikkelijk zal zijn. De leider van de mensen, Akkad, hecht weinig geloof aan de vertellingen van Noach en jaagt hem dan ook de stad uit. Noach en zijn gezin gaan dan op zoek naar de waarheid achter de vreemde visioenen.

Het basisverhaal van Noach zoals we dit kennen uit het Oude Testament, blijft zo goed als helemaal intact in de handen van filmmaker Darren Aronofsky en zijn vriend en co-scenarist Ari Handel. Ze situeren het verhaal in een woestijnachtige fantasy-wereld, gehuld in bruinachtige zandtinten. Hij houdt het verhaal eenduidig en sleurt er geen nevenplots bij die de aandacht zouden kunnen afleiden van Noachs moeilijke missie. Na het succes van zijn laatste film Black Swan uit 2010 laat hij zijn volgende creatie nu al los in stripvorm. De film die Aronofsky over Noach aan het maken is, zal pas ten vroegste in 2014 in de zalen te zien zijn. Tegen dan zal de stripreeks voltooid moeten zijn.

Noach is voor de Canadese tekenaar Niko Henrichon een mooie herkansing, na het wisselvallig getekende eerste (en tot nu toe ook laatste) deel van Hostile, op scenario van Sylvain Runberg. Hij maakt met zijn ruwe maar vlot leesbare tekeningen de wereld van Noach echt overtuigend. Hij wisselt ook mooi af tussen kleinere en grotere platen, wat een heel uitgebalanceerde leeservaring oplevert. In dit eerste album van Noach heeft Henrichon de kwaliteit ook tot aan het einde kunnen volhouden, wat hem in Hostile bijvoorbeeld niet lukte. De liefhebbers van Amerikaanse comics zullen hem vooral kennen van diens samenwerking met de populaire Brian K. Vaughan (van Y: The Last Man) voor de graphic novel Pride of Baghdad (2006).

Met dit eigenzinnige heldenepos maakt Darren Aronofsky een gesmaakte entree in de wereld van de strip. In de VS publiceerde hij eerder al een stripversie van een andere film van zijn hand, The Fountain. Waar hij zich in zijn eerste films vaak nog te veel verloor in het visualiseren van zijn gedachtekronkels, eerder dan in het vertellen van een verhaal, heeft Aronofsky de laatste jaren duidelijk zijn draai gevonden. Daarvan is dit eerste deel van Noach een zoveelste bewijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + 15 =