Concerttips maart

Elke maand selecteert Goddeau een handvol concerten die u niet mag missen. We schotelen u niet andermaal de geijkte namen voor, maar gaan op zoek naar talent zodat u binnen een paar jaar kan zeggen: “Ik was er er toen al bij”. Goddeau: uw gids voor al wat nog niet hot, maar wel al serieus aan het opwarmen is.

ROVA Saxophone Quartet – 2 maart – De Werf, Brugge

Al bijna vijfendertig jaar staat ROVA synoniem voor het beste dat de avant-garde te bieden heeft. Het kwartet maakte een opgang naast het World Saxophone Quartet, maar terwijl die laatste gaandeweg een instituut werd die wat van z’n pluimen (en durf) verloofr, blijft dit stelletje Californiërs hardnekkig grenzen verleggen. Wynton Marsalis kan ze waarschijnlijk niet luchten, maar als u toe bent aan een taaie kluif, dan is Brugge waar u op 2 maart moet zijn.

http://www.rova.org/

Ken Vandermark – 3, 17 & 18 maart – De Singer (Rijkevorsel), KC BELGIE (Hasselt) & Parazzar (Brugge)

De bedrijvige Amerikaan stond in 2011 maar liefst een dozijn keer op de Belgische podia en telkens met een ander project. Ook in 2012 passeert deze imponerende muzikant, componist en bandleider minstens een paar keer. In Rijkevorsel treedt hij aan met z’n trio Free Fall (gemodelleerd naar het klassieke trio van Jimmy Giuffre), terwijl hij Hasselt aandoet met z’n internationale, improviserende Resonance Ensemble. Daags nadien speelt hij een solo-optreden in de Parazzar. Drie concerten die u met stip mag aanduiden, want Vandermark is zonder meer een van de boeiendste figuren uit de hedendaagse muziek.

http://www.kenvandermark.com//

Diagrams – 7 maart, ABClub, Brussel

Sam Genders verliet de boeiende folktronica-band Tunng om zich volledig aan dit solo-project te kunnen wijden. Genders herkenbare stem en de elektronica zijn gebleven maar de folk is vervangen door frisse en funky art-pop. Diagrams mag dan wel Genders kindje zijn, om er live een stomend feestje van te maken staat er maar liefst negen man op het podium. Waaronder mogelijk ook de schone Hannah Peel. Dat belooft!

http://www.facebook.com/#!/Diagrams/

Brainfeeder Label Night – 9 maart – AB, Brussel

Na zelf enkele semilegendarische passages in België gespeeld te hebben de afgelopen jaren, zendt Flying Lotus nu ook zijn zonen uit om de ABclub een avond lang om te toveren tot een soort ambassade van de legendarische Low End Theory club in San Francisco. Met sets van de al wat bekendere namen Teebs en Samiyam en opkomend Brits talent Lapalux, belooft het een avond gevuld met vette beats, diepe bassen en opruiende synths te worden.

http://www.brainfeedersite.com/

Damien Jurado – 10 & 28 maart – De Kreun (Kortrijk) & Trix (Antwerpen)

U kiest Bon Iver, wij kiezen Damien Jurado. Al sinds einde jaren negentig bezig aan een indrukwekkend parcours binnen de indiefolk, en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Na een kloeke resem platen is Jurado enkel nog met zichzelf te vergelijken en de goede verstaander weet wat te verwachten: gelooide, in zuivere melancholie gedrenkte brokken weemoed.

http://damienjurado.com/

Raphael Saadiq – 11 maart – AB, Brussel

OK, iedereen heeft momenteel de mond vol van rising star Michael Kiwanuka en zijn concert in de AB (april), maar eerst passeert er nog zo’n onwaarschijnlijk getalenteerde soul brother. Saadiq schurkt minder nauw aan tegen de singer-songwriters onder de soulsterren en kiest resoluut voor vet pompende grooves, funklicks, zwierende heupen en invloeden uit de Motown-stal.

http://www.marcribot.com/

Daniel Menche – 27 maart – Magasin 4, Brussel

Op z’n recentste worp Guts ging Menche nog de confrontatie aan met de piano (die het onderspit mocht delven). Geen idee wie of wat er nu aan moet geloven, maar het is nu al een feit dat het zal gaan om een performance die bekken zal doen openvallen van verbazing. Voor Menche zijn de mogelijkheden onbegrensd. Het is nog maar de vraag of U dat aan kan.

http://danielmenche.blogspot.com/

Marc Ribot’s Really The Blues – 29 maart – Vooruit, Gent

Marc Ribot is wat ons betreft de meest complete gitarist van zijn generatie (sorry, Eric Melaerts) en komt dat deze keer eens niet bewijzen met Ceramic Dog, maar met Brad Jones (bas), JT Lewis (drums) en de waanzinnig onderschatte, schandalig miskende en hoogst amusante toetsenist/instrumentenbouwer Cooper-Moore. Op het programma: Chicago blues uit de 50’s en souljazz uit de 60’s. De snaren zullen gebogen worden zoals zelden tevoren.

http://www.marcribot.com/

Black Breath – 31 maart – De Kreun, Kortrijk

Metal, hardcore en rock-‘n-roll gaan weer hand in hand. Dat weten we dankzij hippe bands als Kvelertak en Okkultokrati. Ook Black Breath past in het rijtje. Heavy Breathing was een van de beste heavy releases van de afgelopen jaren. Staalhard en grofkorrelig, maar aanstekelijk catchy en live bijzonder energiek. Wie er vorig jaar bij was tijdens hun concert in De Rots in Antwerpen, kan dat beamen. Kom dat zien in De Kreun!
http://www.blackbreath.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − 11 =