White Ring :: Chaind Vol. 1

Mixtapes zijn schering en inslag binnen de hiphopwereld en blijven in de eerste plaats met deze subcultuur verbonden, zelfs al heeft het fenomeen jaren geleden al de stap naar andere genres gezet. Zo gooide bijvoorbeeld M.I.A. op 31 december 2010 Vicky Leekxonline, een “mixtape” met eigen (geremixt en onuitgegeven) materiaal en kan met enige goodwill ook The Bloody Beetroots’ Best Of…Remixes er toe gerekend worden.

Dat met Chaind Vol. 1 nu ook de eerste echte witch house mixtape opduikt, hoeft niet te verbazen. Het genre dat net zo goed leentjebuur speelt bij electro en house als bij hip hop en R’n B is per slot van rekening grootgebracht met het besef dat er altijd iets aan een originele song veranderd of verbeterd kan worden enerzijds en dat er totaal niets fout is met compilaties en mixtapes anderzijds. Het opvallendste aan de mixtape is misschien wel dat White Ring er in geslaagd is, de uiteenlopende songs (zowel eigen materiaal als dan van anderen) hun eigenheid te laten bewaren en ze tezelfdertijd toch allemaal in eenzelfde bad ondergedompeld te hebben waardoor de eenheid niet verloren gaat.

Natuurlijk is het niet zo moeilijk om eigen nummers als “Felt U” (geremixed door gelijkgestemde ziel GHXST) of “Feather” (in een remix van Fostercare) in het plaatje te laten passen maar dat Rihanna, wiens “What’s My Name” onder handen genomen wordt, broederlijk naast Nine Inch Nails “Me I’m Not” staat, mag al iets opmerkelijker heten. Bovendien verraadt de clash tussen Cocteau Twin en Lil B (“Real Life”) twee van de belangrijkste invloeden binnen het genre, al is het een knappe jongen die de originele versies er uit weet te vissen. Het meest opvallende blijft hoe dan ook de sterke trance-inslag — eigen aan alle White Ring releases — die de hele plaat domineert.

Zo krijgt de generische en flauwe southern hiphop van Wacka Flocka Flame een nieuw en boeiender leven dankzij de White Ring 2011 Banger Remix van “No Hands”waarbij spokende keyboards en knallende drums de schaarse onaardse klinkende raplijnen meenemen op een spookachtige trip. Dat het vlerkenuniversum van Trent Reznor op zich al voldoende grossiert in duisternis staat overigens een nog donkerder trip niet in de weg. De misantropische zelfreflectie wordt enkele snelheden lager geschakeld en krijgt aldus een introverte trance-reflectie die elk sprankje hoop de kop indrukt.

De mond vol die “What’s My Name (WHITE RING baby dolphins UPLIFTING TRANCE remix)” meekrijgt, blijft ondanks alles een van de mindere songs op het album. Nochtans biedt Rihanna’s nummer voldoende mogelijkheden om inventief mee aan de slag te gaan. Misschien past binnen een plaat die zich zozeer op een golvende klanken richt, het up tempo-ondertoontje van deze song niet. Anderzijds kan de remix van Rick Ross’ “BMF” evenmin beschouwd worden als een teruggetrokken kneusje. Het grote verschil met Rihanna’s nummer is ongetwijfeld de donkere teneur die beter binnen het geheel past dan de valse zonnige flarden uit “What’s My Name”.

Met “So Wuts Drippin” wordt schaamteloos de trance-kaart medio jaren negentig getrokken terwijl “Real Life” (Lil B & Cocteau Twins) de afbakening van witch house opnieuw in vraag stelt. “Feather” wordt tweemaal onder handen genomen, een eerste maal door het Londense Story of Isaac (heden ten dage beter bekend als CRIM3S) die er kleine witch house klassieker van maken en een tweede maal door Fostercare, wiens etherische remix nauwer aansluit bij ambient/trance. Of “Felt U” en “Feel U” eenzelfde song als uitgangspunt hebben, valt moeilijk te bepalen. Feit is wel dat zowel GHXST (een pompende, dreigende witch house-variant)als Shams (een vreemd up tempo aandoende ambient) zich binnen de krijtlijnen uitgetekend door White Ring begeven.

In een wereldje waar releases vaak niet meer zijn dan een in beperkte oplage uitgebrachte reeks e.p.’s of cd-rs en via bandcamp terug te vinden downloads, mag Chaind Vol. 1 geen rariteit heten. Schipperend tussen underground succes en obscuriteit blijft White Ring trouw aan de principes van de genres waaraan hij schatplichtig is. Dat de eerste full lenght (tussen aanhalingstekens) een remix-album is, is daar niet vreemd aan. Dat het net zo goed een duidelijke stellingname en stempel van de artiest is, evenmin.

Chaind Vol. 1 kan gratis gedownload worden op de site van het label. Een fysiek release zou gepland zijn voor januari 2012.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 4 =