Na de nacht (Guerineau & Meunier)

Richard Guérineau breidt zijn palet verder uit met een western, en De Zang van de Vampiers lijkt verder weg dan ooit. Met Na de Nacht toont Guérineau nu ook zijn talent als scenarist.

Aan het einde van de jaren negentig werd De Zang van de Vampiers een van de grootste succesreeksen op de Franse stripmarkt. Via vertalingen bij het ter ziele gegane Talent sloeg het succes al snel over naar ons taalgebied. De reeks werd overgenomen door uitgeverij Daedalus, die haar nu stelselmatig opnieuw vertaalt en de volgende delen ook uitbrengt. De reeks betekende de doorbraak voor scenarist Eric Corbeyran, die nu een van de meest gewilde scenaristen is. Ook tekenaar Richard Guérineau bereikte voor het eerst een heel ruim publiek. Sindsdien bleven de nieuwe projecten hem aangeboden worden. Met Na de Nacht waagde hij zich in 2008 voor het eerst aan een scenario, samen met Henri Meunier, voor wie dit album pas het tweede stripscenario is na een deel uit de reeks Casus (uitgegeven bij Silvester).

Jude Stanton is de sheriff van Bartlesville. Hij behoudt daar de orde via een regime van ijzeren discipline. Opeens komt een gewapende vreemdeling het dorp binnen. Zijn naam blijkt Jedediah Cooper te zijn. Voor Jude komen een aantal onaangename herinneringen opnieuw naar boven. De confrontatie tussen Jude en Jedediah houdt het hele dorp in zijn greep. In Na de Nacht wordt de spanning vakkundig opgebouwd en spelen de auteurs op een heel vernuftige wijze met de elementen tijd en plaats. Zo wilden wij alvast steeds maar voort lezen, tot aan het sterke einde.

Guérineaus sobere en leesbare tekenstijl past perfect bij deze donkere western, waarin de sfeer regeert. Het verhaal vraagt om een kleine cast van karakters die acteren in een meeslepend drama. Guérineau hanteert ook de bladindeling als een belangrijk werktuig voor het vertellen van zijn verhaal. Hij lijkt beïnvloed door films als Unforgiven van Clint Eastwood, waarin de plot ook eenvoudig is gehouden ten voordele van een uitgekiende atmosfeer.

De kleine uitgeverij Saga brengt al enkele jaren albums uit die stilaan een vast publiek kunnen bekoren. Zonder veel promotie slaagt ze er in om mooie uitgaven te presenteren die steevast commercieel interessant zijn. Met Na de Nacht hebben ze gekozen voor een meer atypisch album in hun fonds. Wij zijn alvast onder de indruk van deze one-shot en het schrijverstalent van Richard Guérineau. Ook al is dit album gemaakt door een van de meest succesvolle Franse tekenaars, toch speelt die nergens op veilig en maakt hij van Na de Nacht een album dat zijn talenten wonderwel etaleert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien + drie =