Casus :: 4. De grote zwendel (Basset, Duval en Quet)

Dat casus, een concept van David Chauvel (zie ook zeven) een sterke reeks was, bleek al uit de eerste drie delen. Met dit vierde deel wordt dit enkel bevestigd. Een sterk staaltje suspense in een herkenbaar kader.

Na de eerste drie delen, die zich respectievelijk afspeelden in Siberië anno 2009 (Diamant), Palestina tijdens de laatste dagen van Jezus (De derde dag) en het Amerikaanse Pittsburg in de jaren ‘60 (Soul Man), speelt dit vierde deel zich af in Londen in het woelige jaar 1977.

Alles is aanwezig om een indrukwekkend decorum te schetsen. De opkomst van de Punkgolf, Thatcher die een gooi doet naar het premierschap en de bloeiende Heroïnehandel in Frankrijk en Engeland: the ‘French connection’. We bevinden ons trouwens net op het moment dat de Queen haar zilveren jubileum viert en de Sex Pistols hun beruchte concert op een boot op de Theems geven.

Net op dat tijdstip en op dezelfde plaats wekt de lading van een ander schip allerlei begeertes op: een enorme lading heroïne, afkomstig uit Frankrijk. Het hoofdpersonage, Paul Fulci, is een onderdeel van heel dit plaatje. Hij behoort tot de punkbeweging en verdient bij als kleine dealer met hoge schulden. Dit brengt hem tot het grotere werk, waarbij hij al gauw opgepakt wordt. De politie kan hem overtuigen om te infiltreren in de belangrijke Franse heroïnehandel.

Het naast elkaar lopen van de verschillende verhaallijnen bouwt een zekere spanning op . Zeker door het waarheidsgetrouwe beeld dat geschept wordt in het scenario. Op het einde lijkt het een en ander zelfs rond Thatcher te draaien.
Enkel minpuntje is dat de reële personages, zoals de Sex Pistols, langs geen kanten lijken op de originele exemplaren.

Scenarist Duval is met dit procédé niet aan zijn proefstuk toe. De reeks Uur U, waarbij de recente geschiedenis lichtjes herschreven wordt, werkt met dezelfde werkwijze: een spannend fictief verhaal in een reële setting. Duval werkte trouwens al eerder samen met Christophe Quet, de tekenaar van dit verhaal, voor de korte reeks Hauteville House. Basset heeft zijn sporen al verdiend als inkleurder van o.a. Aquablue, Wollodrïn en Candide. Ook hier geeft hij een sterk staaltje kleurwerk weer. Hij slaagt er in om het toch niet echt schitterende tekenwerk van Quet perfect te camoufleren. Een waarlijk schitterende vondst is om elke bladzijde te laten beginnen met één tekening die een sfeer, personage of detail weergeeft. Het helpt om je filmisch in te leven in het verhaal.

Casus zal 6 delen bedragen, die al allemaal afgewerkt zijn en enkel nog in de boekhandel moeten terecht komen. De covers van de laatste twee delen beloven een voorzetting van de kwaliteit. Het volgende Chauvet-project mag er zeker aankomen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 + 11 =