FESTIVALPARCOURS :: DOUR 2011 :: Japans noch popster

Er kan maar één festival het beste zijn, en dat is Dour: een Walhalla van groepen, een plejade van bands, een waaier van mogelijkheden. Niet moeilijk dat u dreigt verloren te lopen in dat aanbod, maar gelukkig is er goddeau nog, dat u met vaste hand doorheen dit ruime aanbod gidst. Staan bij deze dus rood aangekruist op ons lijstje:

Was Garcia Plays Kyuss nog een beschamende vertoning, dan weet Kyuss Lives de geest van het mythische woestijncombo met verve op te roepen. Josh Homme doet (vooralsnog) niet mee met het opnieuw tot leven brengen van Kyuss, maar laat dat geen domper op de feestvreugde zijn: gitarist Bruno Fevery zorgt zowel voor swingende grooves als imposante geluidsmuren. Bovendien is de combinatie Nick Oliveri-Brant Bjork zelfs na 20 jaar nog steeds een van de best denkbare ritmesecties.
Plaat: Welcome To Sky Valley
Myspace: http://www.myspace.com/kyussmyspace

Hoewel hij vooral bekend is omwille van het hitje "Lovesick" dat de Noor samen met Christabelle vorig jaar uitbracht, is Lindstrom niet de eendagsvlieg waarvoor hij met een beetje kwaaie wil afgedaan zou kunnen worden. Zijn discografie moet niet onderdoen voor notoire muzikale hardwerkers zoals Rudy Trouvé of Lou Barlow.
Plaat: Real Life Is No Cool

Myspace: http://www.myspace.com/feedelity

Na enkele jaren stilte is Two Gallants terug. Het duo liet zich opmerken met drie forse platen die een brug slaan tussen Blitzen Trapper en The Black Keys. In een niet al te verre toekomst moet album nummer vier verschijnen. Met een beetje geluk licht Two Gallants op Dour een tip van de sluier op van wat die plaat te bieden heeft. Zelfs als dat niet gebeurt, is de passage van de Californiërs iets om naar uit te kijken: in het verleden liet Two Gallants zich keer op keer opmerken als een indruk nalatende liveband.
Plaat: Two Gallants
Myspace: http://www.myspace.com/twogallants

Ze zijn Japans noch popster, maar laat dat de pret niet drukken: The Japanese Popstars maken al vijf jaar stomende en spannende electro die, zoals ze het zelf verkondigden in een van hun eerste singles, bij momenten behoorlijk dirty klinkt. In thuisland Ierland sleepte het trio al enkele awards in de wacht en wie een van de twee fullalbums hoorde, kan dat alleen maar niet meer dan terecht vinden. Slik door die pil en overtuig uzelf.
Plaat: Controlling Your Allegiance
Myspace: http://www.myspace.com/thejapanesepopstars

Voor de ene is Klaxons (foto) een bende gedrogeerden die chaotische electropop uit hun apparatuur rammen, de rest ziet de Britten als een geslaagde hype. Myths of the Near Future was het startschot van een overbodig genre: new rave. Fluokledij, hysterische popnummers, maar vooral liveshows die al snel uitdraaiden tot een enorme ravage. Klaxons heeft echter het licht gezien en de verdovende middelen overboord gegooid. Het viertal schrapt de onstuimige mix van electro, rave en gitaargeweld van hun recept, en ruimen plaats voor een uitgekiende herwerking van het ouder werk. Rustiger, enerzijds perfectionistisch, maar toch aanstekelijk.
Plaat: Surfing The Void
Myspace: http://www.myspace.com/klaxons

Mike Skinner verlaat binnenkort de scène of er staat al een vervanger klaar. Ghostpoet dicht de kloof tussen modern en hip hop en voegt zoete slaapkamerpoëzie aan zijn dromerige beats toe. De Brit tapt echter niet uit één vaatje, maar gaat op zoek naar de roots van trip-hop, dubstep en old school hip hop. Van elk genre pikt Ghostpoet elementen die hij in zijn eigen donker wereldje verwerkt. Geen vulgaire raps, maar doordachte strofes die worden aangevuld met vrouwelijke gezangen. Hij spuwt net als Skinner een vettig accent uit, heeft het talent van Mos Def, en scoorde een van de betere platen dit jaar.
Plaat: Peanut Butter Blues & Melancholy Jam
Myspace: http://www.myspace.com/ghostpoet

Australië is voor sommigen een nachtmerrie. De lange vliegtijden tussen de grote steden zijn een verschrikking, de bevolking heeft een gruwelijk accent en het land introduceerde verschrikkelijke soaps als Neighbours in België. Maar vergeet vooral niet dat Australië met Cloud Control over het meest aantrekkelijke exportproduct ter wereld beschikt. Denk aan een onderonsje tussen Vampire Weekend en Mumford & Sons of beeldt u folkmuziek voor ADHD-patiënten in. Weet u nog dat The Temper Trap – ook Aussies – miljoenen harten veroverde? Cloud Control is ongetwijfeld uw volgende verslaving.
Plaat: Bliss Release
Myspace: http://www.myspace.com/cloudcontrol

De eentonige, doch catchy electropop van Metronomy kan zowel een handicap als voordeel zijn. Joseph Mount, brein van de band, kennen we in de eerste plaats van zijn alom bekende remixes van Infadels en Franz Ferdinand. Metronomy heeft intussen al drie langspelers op zijn palmares staan en groeide mondjesmaat door tot een band met sterke live reputatie. Voor de fans van springerige electropop met funky elementen mét een opmerkelijk pluspunt: een vrouwelijke – rosse! – drummer.
Plaat: The English Riviera
Myspace: http://www.myspace.com/metronomy

Niemand hield er tot een goed jaar geleden rekening mee, maar plots was er dan toch: een reünie van Suede. En doe geen moeite; komt niet af met uw ’reünies zijn per definitie flauw’. Wie er bij was in het Cirque Royale afgelopen november weet dat de groep rond Brett Anderson live nog steeds voor het soort opwinding kan zorgen waar een mens heel gelukkig van wordt. Trek uw moeders blouse aan, steek die boa in de rugzak; Suede zal ook op Dour voor een decadent feestje zorgen.
Plaat: Best Of
Myspace: http://www.myspace.com/londonsuede

In Wallonië is Chris Corner God, die elk jaar opnieuw de AB uitverkoopt, en dus moest I Am X wel op Dour. En in dit lijstje. Want ook op het nieuwe Volatile Times pakt de man weer uit met aanstekelijke electrorock die niet alleen uiterst theatraal, maar ook even dansbaar is. Wees niet bang voor het grote gebaar, maar zwier die armen open in wat ongetwijfeld een zweterige Club Circuit Marquee wordt.
Plaat: Volatile Times
Myspace: http:// www.myspace.com/iamx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vijf =