GRASPOP :: Kylesa :: ”Onze muziek is onze filosofie”

Met Spiral Tensions deed Kylesa vorig jaar de gemiddelde metalhead duizelen. Het vijftal met drie stemmen en twee drummers klonk toegankelijker én psychedelischer dan ooit. Een Europese doorbraak wenkt voor de Georgianen die momenteel op de grote zomerfestivals mogen aantreden. Zangeres-gitariste Laura Pleasants ziet het succes als de beloning voor jarenlang hard labeur: “We werken ons dood”.

Na vijf album, evenveel EP’s en non-stop touren kruipt Kylesa eindelijk uit de schaduw van sludge-lords Mastodon, High On Fire en Baroness. Naar analogie met The Big Four Of Thrash werden de vier bands omgedoopt tot de The Little Four Of Sludge.

Pleasants:: “Of Kylesa zich verenigd voelt met Mastodon en co? Natuurlijk. We kennen iedereen in de scene al heel lang en hebben vaak met hen getourd. Tot op zekere hoogte zijn we dus verwant met elkaar.”

enola: Spiral Shadow laat een melodische en dynamische Kylesa horen; een objectief dat jullie al lang voor ogen hadden?
Pleasants: “De idee was er zeker, maar Philip (Cope, zang en gitaar, lh), Carl (McGinley, drums, lh) en ikzelf hebben op geen enkele manier iets in een specifieke richting geduwd. De songs ontstonden grotendeels spontaan, zonder een formule. Ik persoonlijk wilde wat meer dynamiek in de songstructuur en een spacey en laid-back gitaar -en stemgeluid. Ons enige doel was een koptelefoonalbum maken.”

enola: “Distance Closing In” en “Don’t Look Back” klinken uiterst catchy. “Meer sludgy rock dan heavy metal”, waren we geneigd te zeggen. Ik blijf mij afvragen hoe zulke poppy nummers bij een voorheen loodzware sludgeband tot stand komen?
Pleasants: “We hebben heel wat muzikale invloeden, niet alleen metal — van Pink Floyd over Black Flag tot Kyuss en Black Sabbath. Te veel om op te noemen. Vanaf dag één was ons manifest: “We schrijven wat wij willen en geven geen fuck om genregrenzen”. Niemand van ons wil zomaar gaan kopiëren, maar eerlijk, daar is toch niets unieks aan?
“We spelen de verkeerde soort muziek om naar mainstreamsucces te streven. De sound van Kylesa ontstaat natuurlijk. We zijn geëvolueerd, zowel als mensen als muzikanten. Als je Kylesa toch wil classificeren onder metal, noem ons gerust een speciale soort metalband.”

enola: Werd nooit gevreesd dat veel die-hardfans van het oudere, zwaardere sludgewerk zouden afhaken bij Spiral Shadow?
Pleasants: “Tijdens het schrijfproces houden we zeker rekening met die fans; ze zijn van levensbelang voor ons. De aanhangers van de brutale sludgeaanvallen uit het verleden mogen niet vervreemden van het nieuwer werk, toch blijven we ons goesting doen. Ik denk dat ook Kylesa-fans evolueren en mee zijn met onze muzikale progressie.”

enola: In de sludge-sound van Kylesa schuilt zowel hardcore, punk, metal als seventiesrock. Ik wil niet fatalistisch klinken, maar klopt het dat vandaag enkel nieuwe stijlen ontstaan door recyclage van de muziekgeschiedenis?
Pleasants: “Akkoord, in rocktermen is alles ons al voorgedaan. We hebben dertig jaar punk– en metalgeschiedenis achter de rug. Voor rockinvloeden moeten we nog dieper in de tijd graven. Het is moeilijk om het verleden te negeren, het sijpelt altijd druppelsgewijs binnen, bewust of onbewust. Maar gaan zeggen dat vandaag hedendaagse bands enkel oude muziek recycleren, dat is kort door de bocht. Origineel uit de hoek komen is even belangrijk, zoniet nog meer.”

enola: Net als Baroness besteedt Kylesa heel veel aandacht aan het artwork van de hoezen en de merchandise. Is die visuele representatie belangrijk voor de identiteit van de band?
Pleasants: “Zeer zeker. Het artwork gaat hand in hand met de muziek. Voor de shirts en posters werken we al jaren samen met kunstenaar John Santos. Hij begrijpt ons perfect en weet wat we willen. Zijn kunstwerken geven alles perfect weer. We hebben een zeer sterke creatieve band met hem.”

enola: Ook het trippy artwork is van Santos’ hand. Welk verhaal schuilt er achter de boomspiraal op de albumhoes?
Pleasants: “Onze nummers handelen over alledaagse en persoonlijke thema’s, die zijn vaak cyclisch van natuur. De boom op de hoes symboliseert de levenscirkel. Bomen en mensen ervaren het leven op een vergelijkbare manier. Boomringen vertellen iets over de leeftijd en verklaren ook natuurlijke fenomenen. Mensen houden hun levensverhaal bij in het hart en het geheugen. Daarnaast kan je spiralen ook terugvinden in wiskunde en kunst. Het organische element past perfect bij de muziek. De idee achter het spiraalvormige groeipatroon is dat je kan terugkijken op je leven, op wie je was, maar dat de toekomst een raadsel blijft.”

enola: De bandnaam is afkomstig van de boeddhistische term “kilesa mara”, die verwijst naar geestelijke waanbeelden. Past ook in het plaatje, neem ik aan?
Pleasants: “Ja, en dat geldt voor alles van Kylesa. Alles staat in het teken van de muziek, onze filosofie.”

enola: Stel, ik wil klinken als Kylesa. Koop ik ook best Marshall -en Orangeversterkers? Is het voor een psychedelische band met een duizelingwekkend assortiment effecten belangrijk de juiste versterkers en gitaren te kiezen?
Pleasants: Onze sound is altijd al van groot belang geweest. We zijn verzot op gitaren en versterkers. De laatste jaren hebben we heel wat geëxperimenteerd met een serie geluiden en effecten. Het zou saai zijn om tien jaar lang bij hetzelfde merk en type te blijven, tenzij je al meteen de perfecte versterker en effectenopstelling vindt. Ikzelf ben momenteel heel tevreden van de huidige gitaarsound; het beste geluid dat ik bij Kylesa ooit gehoord heb.”

enola: Hebben de vele line-upwisselingen bij Kylesa ook iets te maken met de zoektocht naar de juiste sound?
Pleasants: “Je hebt een punt. Ikzelf ben erbij sinds 2001, maar blijf met Philip (Cope) als enige oorspronkelijk lid over. Zo hebben we sinds 2006 twee drummers. Dat idee leek ons gewoon badass. Het was geen doel op zich. We hebben sinds enkele jaren een stabiele line-up. Tussen alle leden is er dan ook een sterke chemie.”

enola: Tot slot: wat brengt de toekomst? Kan Kylesa dit verschroeiende levensritme nog lang volhouden?
Pleasants: “Ik weet niet wat de glazen bol voor ons in petto heeft, maar met vandaag is Kylesa nog steeds een passie. We blijven ons hoge werktempo aanhouden, tot we het anders willen aanpakken.”

Kylesa is te bewonderen op zaterdag 25 juni tijdens Graspop Metal Meeting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 5 =