Kylesa :: 5 februari 2011, VK

Met het weergaloze Spiral Shadow op zak trok Kylesa naar de Molenbeekse Vaartkapoen. De Georgianen losten de hooggespannen verwachtingen grotendeels in, maar waren niet de enige uitblinkers van de avond.

Het vijfkoppige Musth mag als eerste het binnenstromende publiek opwarmen. Padjelanta, het debuutalbum van deze jongelingen, werd naar verluid enthousiast onthaald, en dat was eraan te merken. Enkele tientallen fans gaan meteen op in de orkanen van geluid en de lang uitgesponnen atmosferische passages. Aangezien originaliteit in het postcorewereldje al enkele jaren ver te zoeken is, moeten de nieuwe bands het vooral hebben van intense live-optredens. En Musth doet dat met verve, met de pathos van Envy en met het brute geweld van Cult Of Luna. Met cleane gastvocalen en een pianiste wordt de muziek alleen maar eclectischer. Hoewel de consistentie tussen de ziedende hardcore, kabbelende postrock en furieuze metal af en toe wat consistenter kon, lijkt Musth meteen na afloop meer zieltjes bijgewonnen te hebben.

Geen emotioneel gepingel bij het bijzonder energieke Okkultokrati, maar wel pure black-kvlt die nu ook hardcore in zijn greep houdt. Getuige boomende en waanzinnig goede bands als Kvelertak. Met No Light For Mass duwde het duivelse kwartet ons vorig jaar een cross-over tussen kille black metal en vuile hardcore punk in de strot. Live dragen de flarden doom alleen maar bij tot de rauwe en massieve sound. Luister maar eens naar “Ragnarokian”. “No Light For Mass” is energieke hardcore en neemt ons tegelijk mee naar de diepste krochten en de donkerste wouden van Noorwegen. De Vaartkapoen baadt in gitzwart nihilisme, maar wordt evengoed ondergedompeld in een heerlijk ouderwets cross-oversfeertje. Laten we hopen op een (even imponerende) zomerse terugkeer.

Twee drummers, een hoop versterkers, een keyboard en een extra floor tom: het podium bij Kylesa live is altijd een drukke bedoening. Terwijl de aangename Molenbeekse concertzaal aardig volloopt, worden grote spiralen op de wanden en het plafond geprojecteerd. Niet emotionele kracht of zwartgalligheid, maar de psychedelische wereld staat centraal bij Kylesa. De ondoordringbare slugdemetal uit Static Tensions aan het begin van de set raast aan het tempo van een Chinese sneltrein voorbij. Een onvermoeibare Phillip Cope — maar allesbehalve een baken van vocale stabiliteit — schreeuwt de longen uit zijn lijf en Laura Pleasants rockt de show met zowel zweverige als donderende riffs, terwijl beide drummers het publiek opzwepen. De keerzijde van de medaille is dat in een nummer als “Scapegoat” het rijke klankenpalet niet volledig tot zijn recht komt. Maar welke uitzinnige fan zal erom malen?

Met een verwoestende “Running Red” en het massieve “Crowded Road” komt de zaal echt onder stoom. Door het verschroeiend hoge tempo helt de balans tussen psychedelische sludge en ongecontroleerde punk opnieuw naar het tweede over. Kylesa hakt en snijdt er op los. “Distance Closing In” leent zich perfect tot deze genadeloze live-aanpak. De psychriffs, bewerkte vocalen en opzwepende drums voeren ons naar een dynamisch hoogtepunt waarin gitaargeschut en een nijdige Pleasants elkaar — jawel — harmonieus aanvullen.

Jammer genoeg is de introductie van het catchy “Don’t Look Back” — de opmerkelijkste song van Spiral Shadow — te overhaast en gaat de melodieuze sludgerock een beetje de mist in. In de encore wordt dit wel goedgemaakt met een strakke cover van Pink Floyds “Set The Controls For The Heart Of The Sun”. Deze grootse psych-rockklassieker is de band op het lijf geschreven. Hallucinogeen gitaargeweld en spacey toetsen worden voor een laatste keer de gehoorgang ingestuurd. Na het finale dankwoord van Cope wordt er hier en daar een wakker uit zijn trip en vraagt naar meer.

De zich kapot tourende Amerikanen mogen stilaan plaatsnemen in het ererijtje naast Mastodon en Baroness, sludgebands met een al even furieuze live-reputatie. Het is nu uitkijken naar één grote glorietocht van Kylesa. Misschien een ideetje voor Carlo Di Antonio?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 4 =