Paul Simon :: So Beautiful Or So What

Zelfs wij hebben geen idee hoeveel greatest hits albums er in de loop der jaren van Paul Simon verschenen zijn, maar met So Beautiful Or So What lijkt de bijna zeventigjarige Simon er nog eentje bij te willen doen. Eén met tien gloednieuwe songs welteverstaan, die klinken als een mooie terugblik op zijn hele carrière.

Paul Simon is geen man die zichzelf wilt blijven uitvinden. Hij blijft gewoon een sympathieke singer-songwriter die steeds op zoek gaat naar een aanstekelijke melodie met een geestige tekst en daarbij graag een oceaan of twee oversteekt. Dat lukt hem anno 2011 nog steeds heel aardig, met dank aan zijn fluweelzachte stem waar de tijd geen vat op lijkt te hebben en die typische, zonnige arrangementen. Zo’n zacht zonlicht maakt doorgaans het laagje stof op een plaat extra zichtbaar, maar niet bij So Beautiful Or So What. Deze tien songs klinken herkenbaar, maar toch fris en alles behalve nostalgisch.

Het is geen toeval dat drie van de tien tracks het woord love in de titel hebben, want dit is een zorgenloze Paul Simon die vrolijk over een leven vol liefde en schoonheid zingt. Opener “Getting Ready For Christmas Day” zet meteen de toon: een catchy gitaarrif krijgt er een leuke sample doorheen, die een preek van gospeldominee J.M. Gates uit ’41 laat horen. En omdat Simon even goed als u en ik weet dat bij elk nieuw album een verwijzing naar Graceland onvermijdbaar is — zelfs de kwaliteitsmedia slagen er niet in — maakt hij het ons niet moeilijk: de gitaren waarmee “Dazzling Blue” uw kin meteen aan het knikken krijgt, kent u uit de intro van “Under African Skies”.

Aan het niveau van die klassieker uit ‘86 komen deze nummers natuurlijk niet, daar zijn zelfs de zwakste nummers van Graceland te sterk voor. Maar met So Beautiful Or So What herinnert Simon ons eraan hoe invloedrijk hij nog steeds is. Als de man die wereldmuziek een plaats in de mainstream gaf, maar ook als pure singer-songwriter die enkel begeleid door een gitaarakkoord z’n verhaal vertelt. “Questions For The Angels” is zo’n traditionele lullaby, die tegelijkertijd ook de humor van tekstschrijver Paul Simon benadrukt: “The pilgrim is passing a bill-board/And catches his eyes/It’s Jay-Z/He’s got a kid on each knee/He is wearing clothes that he wants us to try”.

Paul Simon voelt zich al decennialang het best ergens tussen de Mississippi-delta, de Zuid-Afrikaanse townships en Brooklyn in, zolang het maar niet te uitgesproken in een van die drie richtingen is. Die combinatie is nog steeds relevant — misschien zelfs meer dan ooit — en met dit album bewijst Simon dat hij tussen al het jonge volk nog aardig wat te betekenen heeft. So Beautiful Or So What is een album dat geschréven werd en niet enkel geproduced, een album dat ontstond uit een eenvoudige liefde voor mooie liedjes en niet geforceerd actueel klinkt. Met deze nummers op de setlist lijkt Paul Simon nog steeds een garantie voor succes op een van de zomerse festivalpodia die we in Vlaanderen zo liefhebben, maar die hij helaas links laat liggen. Of kan het dak van Vorst er nog snel even af voor 5 juli?

Paul Simon speelt op 5 juli in Vorst Nationaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 20 =