Best Coast :: Crazy For You

”Dos Cervezas” en een generische kermisriedel, volgens Radio 2 zijn dat de gedroomde ingrediënten voor de perfecte zomerhit. Het — uiteraard — Californische Best Coast pakt het anders aan, en opteert voor zonnig rammelende meisjespop om het ultieme zomergevoel te evoceren. Met succes, zélfs wanneer het buiten lijkt alsof de zondvloed uitgebroken is.

U mag dan misschien nog niet van Best Coast gehoord hebben, de mascotte van de band bent u vermoedelijk al wel tegengekomen: rosse kater Snacks stond op de hoes van de laatste Wavves — met een joint in de pootjes en een alziend oog om de hals –, bezit zijn eigen twitterpagina (“It’s so hot I wish someone would shave me”, en meer van dat leuks) en siert nu dus ook de cover van Crazy For You, na een hoopje EP’s het officiële Best Coast-debuut. Verder nog op die cover: palmbomen, een rode ondergaande zon en een verleidelijk kabbelend baaitje.

Veel diepgang doen zulke beelden niet meteen vermoeden, en de opener “Boyfriend” bevestigt dat alleen maar: Bobb Bruno levert een onweerstaanbaar drumroffeltje af, frontvrouw Bethany Cosentino zeurzingt “I wish he was my boyfriend / I’d love him to the very end / But instead he’s just a friend” over een gitaarriff die herinneringen oproept aan de vorige keer dat houthakkershemden hip waren (in het te mijden “Honey” helt Cosentino zelfs net iets te veel richting Courtney Love over), en veel meer is het niet. Toch is iedereen met een oor voor meeslepende melodieën op dat moment al hooked, al was het maar omwille van een onvermijdelijke instant verliefdheid op het even gruizige als engelachtige stemgeluid van Cosentino.

Terwijl het jengelende “Crazy For You”, de bijna schmalzy sleper “Our Deal” en het van nostalgie en verlangen barstende “I Want You” (“I want you so much/I miss you so much/I want to go back to that first time, the first place” — meer woorden heeft Cosentino niet nodig om héél veel te zeggen en ons fataal bij de strot te grijpen) voorbijgeraasd komen, word je bovendien zonder pardon naar lieflijker en complexlozer oorden geslingerd, waar girl groups de plak zwaaien en het even rock-‘n-roll is om de geneugten van weed te bezingen als wensen dat je kat kon praten, maar waar, verscholen onder alle zonnigheid, net zo goed een ondertoon van melancholie en gemis sluimert. Kortom, een wereld waarin wij ons wel thuis voelen.

Na een half uur zit het er alweer op voor Crazy For You, maar dat geeft niks: wie van slechte wil is, zal in Best Coast dan al lang een trucje zien (jengelgitaartje, drumroffeltje, oehoehs en meidengroepvibes met een dun laagje noise) dat al zo vaak gedaan werd. Wij zijn echter van goede wil en horen vooral een onweerstaanbaar feelgoodalbum (ja, dat durven we zomaar opschrijven) dat op druilerige dagen voor wat afleiding zorgt, en op zonnige dagen de zon nóg harder doet schijnen. En als u ons nu even wil excuseren, wij gaan onze surfplank uit de kast halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

tien + negentien =