Portishead en Goldfrapp werken aan een soundtrack

Adrian Utley van Portishead en Goldfrapp’s Will Gregory slaan de handen ineen voor een nieuwe soundtrack bij de oude Franse stomme film: La Passion de Jeanne d’Arc. De film die in 1928 uitkwam was toentertijd een flop maar achteraf bezien geroemd door het gebruik van aparte filmtechnieken.

De heren zijn niet de eerste die de soundtrack van deze film onder handen nemen, in 2008 ging de Britse band The Nursery hen al voor met The Passion of Joan of Arc. De samenwerking tussen Utley en Gregory is speciaal voor een eenmalige vertoning van de film in Bristol op 7 mei.

Het geheel zal door Charles Hazlewood gedirigeerd worden en zes elektrische gitaren, een gedeelte van het Monteverdi koor, percussie, blazers en keyboards bevatten. Het is overigens de ‘originele’ film die vertoond zal worden. Een originele Deense kopie – de eerste twee masterbanden verbrandden, daarna werden slecht geknipte kopieën vertoond – zijn in 1981 in een kast van een psychiatrische kliniek in Noorwegen gevonden en in 1985 kwam deze gerestaureerde versie uit. De eigenlijke film uit 1928 werd wel altijd door een orkest begeleidt maar regisseur Carl Theodor Dreyer heeft nooit een definitieve soundtrack bij de film gekozen. Deze eenmalige samenwerking is dan ook één van de vele die ooit bij La Passion de Jeanne d’Arc gemaakt zijn en aangezien filmische muziek niet ver van zowel Goldfrapp als Portishead afligt komt deze uitvoering niet helemaal uit de lucht vallen.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − 13 =