Garagerocker Jay Reatard overleden

De Amerikaan Jimmy Lee Lindsey – beter bekend als Jay Reatard – is gisteren op negenentwintigjarige leeftijd in zijn slaap gestorven. De ongekroonde koning van de postapocalyptische pop was na een intense punkcarrière bij verschillende garagelabels zoals bijvoorbeeld Goner Records en In The Red Records via Matador goed op weg om eveneens het indierocklandschap in te palmen, maar het heeft helaas niet mogen zijn.

Meer details over Reatards dood zijn er voorlopig nog niet beschikbaar. Wat vast staat is dat hij rond 3:30 uur s’ morgens dood in zijn bed is aangetroffen en dat de politie van Memphis een onderzoek heeft gestart. Een paar dagen geleden zou hij wel nog op zijn blog gezegd hebben dat hij zich ziek voelde.

Reatards carrière kwam in een stroomversnelling terecht toen hij in 2008 op het South By South West festival door organisator Steve Kendell werd opgemerkt. Hij schreef erover dat Reatard in vijftien minuten harder rockte dan een hoop bands in hun volledige zielige carrières voor elkaar krijgen. Wat logisch is, want ondanks zijn jonge leeftijd was Reatard niet aan zijn proefstuk toe: op vijftienjarige leeftijd had hij al een eerste groep en bij momenten speelde hij in maar liefst vijf groepen tegelijkertijd, wat zijn creativiteit en inventiviteit natuurlijk nog meer voedde.

Reatard had voor het Matador-tijdperk nog tientallen garagerock- en postapocalyptische popcombo’s waarmee hij verschillende groepen in het genre beïnvloedde, met als absolute hoogtepunten het baanbrekende Lost Sounds en een intense soloplaat bij In The Red Records. Uit recentere off the beaten track singles en b-sides bleek echter dat hij nog veel meer in zijn mars had en dat bleef zelfs bij Matador niet onopgemerkt.

Waar Reatard wel nogal veel last van had was antisociaal gedrag: het erg veelbelovende Lost Sounds kwam tot een einde door interne ruzies en uit zijn nieuwe groep stapten drummer Bill Hayes en bassist Stephen Pope nog maar recentelijk op. Bovendien durfde Reatard tijdens concerten al eens op de vuist te gaan met fans die te dicht in zijn buurt kwamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + veertien =