Eindejaarslijstje 2009 van Maarten van Meer

De platen van het jaar, vraagt u? Die kwamen dit jaar met 14 tegelijk in de winkel op 9 september. De top tien: Abbey Road, Revolver, Rubber Soul, The Beatles, Let It Be, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Magical Mystery Tour, Past Masters, A Hard Day’s Night, Help!‘. Plaatsen 15 tot en met 25 worden ingenomen door:

 1. Grizzly Bear :: Veckatimest      
  Immens verslavende droompop die bij elke beluistering nieuwe pracht prijsgeeft. Immens clever en een beetje avant-gardistisch, maar zonder de luisteraar weg te jagen met te inventief gepriegel of monotonie.
 2. The XX :: The XX     
  Nagenoeg perfect album op het kruispunt van dubstep, new wave, minimalisme en fluisterpop. Pikzwart en naar men zegt een beetje ranzig. Say no more!
 3. U2 :: No Line On The Horizon     
  Lang verhoopte return to form van de grootste rockgroep aller tijden. Nergens zo essentieel als Achtung Baby maar essentiëler dan elk ander U2-album.
 4. Mastodon :: Crack The Skye     
  Zolang Tool niet thuis geeft, is Mastodon de beste metalgroep op aarde. Op het eerste gehoor mijlen verwijderd van de taaie prog-metal-hardcore op debuut Remission, maar buiten de toegankelijker songstructuren, doet Mastodon nauwelijks iets af van hun rauwe, indrukwekkende metal.
 5. Doves :: Kingdom Of Rust     
  Best bewaarde Britse geheim, zeker nu Elbow het verdiende bredere publiek heeft bereikt. Elf juweeltjes van songs tussen pop, soul en dance, nonchalant melancholie en joie de vivre mixend. Nachtelijke autorit-album van het jaar.
 6. Florence And The Machine :: Lungs     
  En toen bleken we toch weer van enigszins hysterisch zingende vrouwen te houden. Zeker als drama en kitsch tot fantastische songs als “Between Two Lungs”, “A Kiss With A Fist” of “Dog Days Are Over” gekneed worden. En als “You’ve Got The Love” op fijne wijze gecoverd wordt, zijn we helemaal niet meer te houden.
 7. Arctic Monkeys :: Humbug      
  Dat we al heel wat onvriendelijker voor Alex Turner zijn geweest, maar met Humbug bewijst de band eindelijk de hype waard te zijn. Al mogen ze daar ene Joshua Homme geen beetje voor bedanken.
 8. Isis :: Wavering Radiant      
  Alleen voor de magistrale openingstrack “Hall Of The Dead” een plaats in deze lijst waard. Metal zonder lachwekkende pose, post-rock zonder traantjes, maar vooral meeslepende virtuositeit zonder clichés of afstandelijk gepingel.
 9. Mount Eerie :: Wind’s Poem     
  Bevreemdend én intens. Een album dat zowel muzikaal als emotioneel prikkelt (wij kennen mensen die fysiek onwel worden van deze plaat). Geniaal schipperend tussen brutaal en zalvend. Meest geslaagde gok van het jaar.
 10. Peter Fox :: Stadtaffe     
  Fantastische Duitse hiphopplaat die ontzettend veel meer te bieden heft dan het mellow radiohitje “Haus Am See” doet vermoeden. Niet in het minst het fantastische “Schwarz Zu Blau”: volgens last.fm de songs waar we dit jaar het meest naar luisterden.

Hebben ook véél langer in de CD-speler gekampeerd dan Merriweather Post Pavilion, Enter The Characters en Thriller:
Editors :: In This Light And On This Evening
The Pains Of Being Pure At Heart :: The Pains Of Being Pure At Heart
Future Of The Left :: Travels With Myself And Another
Dirty Projectors :: Bitte Orca
Baroness :: Blue Record
Pearl Jam :: Backspacer
The Hickey Underworld :: The Hickey Underworld
Bonnie ‘Prince’ Billy :: Beware
Yevgueni :: We Zijn Hier Nu Toch
Sunn O))) :: Monoliths & Dimensiosn

Deden ons op een goeie week tijd driemaal “Goed, nu hoef ik eigenlijk geen concerten meer dit jaar” denken: Blur in Hyde Park, Coldplay in Werchter en U2 in Stade de France. Kregen de handjes concertgewijs toch nog op elkaar: Sunn O))) (Predikherenkerk, Leuven) Bloc Party (AB, Brussel), dEUS (vrijdag op Pukkelpop) en Glasvegas.
”we hielden het — stoer als we zijn — nog net droog”-moment van het jaar: uw dienaar en 50 000 anderen die “Come on, come on, come on. Get through it. Love’s the greatest thing” zingen terwijl ze zich in een Londens park wegdraaien van een podium en de nacht induiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien + een =