Eindejaarslijstje 2009 van Maïté Lê van

Het laatste jaar van dit decennium was er een van pieken en dalen, ook muzikaal, zo bleek tijdens de evaluatie. De verheerlijking van de — gelukkig steeds verder vervlogen — jaren ’80 was, op één uitzondering na, zeer vermoeiend. Gelukkig stonden daartegenover de praktiserende volgelingen van de ongerepte schoonheid. Waarvan getuige:

 1. Florence + The Machine :: Lungs          Pathos, grote emoties en wind in de haren. Jaren ’80-kitsch, jawel, maar dan wel van de verbluffende, alles omverstotende en vernielende soort. Als ons leven een permanente zoektocht is naar de troonopvolgster van Kate Bush, dan hebben we haar in Florence Welsch gevonden. “Happiness hit her like a bullet in the head” werd niet voor niets het motto van het laatste halfjaar. Grote dame, grootse stem, grootse plaat.
 2. PJ Harvey & John Parish :: A Woman A Man Walked By          Mooie maar venijnige mix van vroege en late Polly Jean Harvey, inclusief een blaffend “I want your fucking ass”.
 3. The XX :: XX          Magistrale eenvoud, hunkering naar liefde & seks, zacht als een schapenvachtje. Ontegensprekelijk het mooiste debuut van 2009.
 4. Joe Henry :: Blood From Stars          Mochten we niet zo’n hekel hebben aan de term, we zouden “groeiplaat! groeiplaat!” roepen. Wordt vertrouwelijker, bekender en zachter na elke draaibeurt. Een beetje zoals een nieuwe liefde.
 5. Patrick Watson :: Wooden Arms          Rijke knutselplaat met kroonjuweel van een song: “Big Bird In A Small Cage”.
 6. Isbells :: Isbells          Ontroerende samenzang, prachtige hoes. Vlaanderens eigen Bon Iver. Tekstueel soms nog wat mank maar muzikaal al volgroeid.
 7. Lightning Dust :: Infinite Light          (jbo) noemt het “jaren ’80”, wij dachten eerder aan “vertederend mooi”. Amber Webber bezit een ontroerende tremelo die gemene zielen wel eens “gemekker” plegen te noemen. Omdat ze er niets van begrijpen. Uiteraard.
 8. Bill Callahan :: Sometimes I Wish I Were An Eagle          “I used to be dark, then I got lighter, then I got dark again”. Wederom puur genot om Callahans baritonstem op onze huid te voelen trillen.
 9. Jessica Lea Mayfield :: With Blasphemy, So Heartfelt          Apathie in een licht nasale cadans omringd door het geniale gerammel en de subtiele toetsen van Dan Auerbach. Over relatiebreuken en de last van de liefde: “I could care less about you / And I love the sound of you walking away.” Venijn gewikkeld in een warm dekentje dat de warmtegloed geleidt van onze tenen naar ons hart.
 10. Grizzly Bear :: Veckatimest          Gezwicht voor de hype, maar deze band bewees live dat ze de subtiliteit van de studioplaat ook naar het podium kan vertalen en verdient alleen daarom al een plaats in deze top-10.

Beste singles:

 1. Bat For Lashes :: “Daniel”
 2. Gossip :: “Heavy Cross”
 3. The XX :: “Crystalised”
 4. Florence + The Machine :: “Dog Days Are Over”
 5. Patrick Watson :: “Big Bird In A Small Cage”
 6. Britney Spears :: “Womanizer”
 7. Duffy :: “Rain On Your Parade”
 8. Dirty Projectors :: “Stillness Is The Move”
 9. Jessica Lea Mayfield :: “For Today”
 10. Lily Allen :: “The Fear”

In de concertzalen:

 1. Patrick Watson, 25 mei, AB
 2. Florence + The Machine, 22 augustus, Pukkelpop
 3. Madonna, 11 juli, Werchter
 4. PJ Harvey & John Parish, 14 mei, AB
 5. Fleetwood Mac, 14 oktober, Sportpaleis
 6. Jarvis Cocker, 6 juni, AB
 7. First Aid Kit, 26 februari, ABClub
 8. Camera Obscura, 19 oktober, ABClub
 9. Tiny Vipers, 17 september, Botanique
 10. The Noisettes, 3 oktober, Botanique

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + 18 =