COLUMN :: Slijpschijf #3

Journalist DIRK STEENHAUT snijdt zich wekelijks aan de scherpste kantjes van de rockmuziek

Met de bewering dat ons tegenwoordig wel bijzonder veel fraais uit het hoge Noorden te beurt valt, dreigen we onderhand een open deur in te trappen. Toch worden we nog regelmatig verrast door artiesten die vanuit hun polaire biotoop met hartverwarmende platen op de proppen komen.

Eskimofolk, iemand? De uit Groenland overgewaaide in-uit-chanteuse Nive Nielsen heeft, samen met Deer Children, alvast een bijzonder fijne debuutplaat gemaakt die, met een beetje geluk, ook bij ons bereidwillige oren zal vinden. Nielsen — actrice, tv-presentatrice en inmiddels afgestudeerd als visueel antropologe — maakt op haar ukulele simpele, persoonlijke liedjes, die door haar Belgische levensgezel, Jan De Vroede, vervolgens een beeldig Americanakleedje worden aangemeten. Het zwerflustige stel nam Nive Singsop in Bristol, San Francisco, Montréal, Nuuk en Gent en deed dat met een indrukwekkende schare gastmuzikanten. De plaat werd voor de helft geproducet door John Parish, er staat een duet op met Howe Gelb van Giant Sand en de toeters zijn afkomstig van Ralph Carney, bekend van zijn strapatsen met Tom Waits. Voorts horen we goed volk uit Canadese groepen als Wolf Parade, Clues, Hrsta, A Silver Mt Zion en leden van The Black Keys en de Alela Diane Band. Het leuke is echter dat al die invités nooit nadrukkelijk de aandacht opeisen, maar zich helemaal ten dienste stellen van het materiaal. Ondanks de disparate invloeden vormt Nive Sings daardoor toch een coherent geheel, waarin akoestische gitaren, uke, banjo, zaag, piano, dwarsfluit en Nives warme, dromerige stem de sfeer bepalen.

De muziek vertoont raakpunten met die van Mazzy Star, Neko Case en Cat Power, maar wijkt er ook aanzienlijk van af. Nive Nielsen is immers net zo goed een fan van JJ Cale, Townes Van Zandt en het werk van oude bluesknarren. Het meest unieke van al is haar spontane, geestige en zelfrelativerende, soms nonsensikale schrijfstijl. De zangeres heeft het onder meer over geesten, vlooien en een moordenaar die het gemunt heeft op… stofzuigers. Op andere momenten, zoals "Room’"of "Dear Leopold", klinkt ze broos, introspectief en intimistisch, alsof ze zich in een brief tot de luisteraar richt of brengt ze verslag uit van huiselijke conflictjes (zie "My Coffee Boy").

Nielsen voelt zich het beste thuis op het kruispunt tussen folk, blues en country en zingt meestal in het Engels, al verlenen de drie Groenlandse songs de cd wat extra exotiek. Nives vocale beperkingen worden dan weer handig omzeild door puike arrangementen. Een perfecte langspeler voor bij het haardvuur, wanneer er buiten een ijzige sneeuwstorm woedt. Nive Nielsen & Deer Children zijn op 15 januari te zien tijdens EuroSonic in Groningen. In afwachting van een Europese licentiedeal kun je de plaat bestellen bij Rough Trade (www.roughtrade.com/site/shop) of gedeeltelijk downloaden via iTunes. Gewoon online luisteren kan ook (www.myspace.com/nivenielsen), want Nive Sings is een werkstuk dat schreeuwt om ontdekt te worden.

Een andere revelatie is het debuut van Bob Justman, pseudoniem van de IJslandse songwriter en multi-instrumentalist Kristinn Gunnar Blöndal en dus niet te verwarren met de producer van Star Trek. De man deed er zo’n tien jaar over om Happiness & Woe op te nemen en uit te brengen en is dus vertrouwd met de Wet van Murphy. Nu de plaat — in een productie van Gunnar Örn Tykes (múm) — er eindelijk is, mogen we rustig van een juweeltje gewagen. Justman is, net als landgenoot Mugison, een artiest met meerdere gezichten en dus voorstander van een gevarieerde aanpak. Nu eens manifesteert hij zich als een introverte, fluisterende liedjesschrijver die herinnert aan Nick Drake, Colin Blunstone en Elliott Smith, met wie hij zijn voorliefde voor vocaal understatement gemeen heeft ("Don’t Move", "Stars"). Dan weer komt hij aanzetten met gruizige southern swampblues à la Tom Waits ("Alone Tonight"). Tussen die twee uitersten trakteert hij ons op enkele filmische, majestueus getoonzette instrumentals, waarvan vooral ’Manifest Destiny’ tot de verbeelding spreekt. Happiness & Woe is een cd die een tijdloze schoonheid uitstraalt en bij iedere luisterbeurt wat dieper onder je huid dringt. Justman is een virus waar – gelukkig — geen enkele vaccinatie tegen opgewassen is.

Choir of Young Believers is het soloproject van Jannis Noya Makrigiannis, een Deen met Grieks-Indonesische wortels, die vroeger de gitaar beroerde bij Lake Placid. Dezer dagen laat hij zich assisteren door een samengeraapte band die, naargelang de omstandigheden, vier tot elf leden telt. De verwachtingen die hij enkele jaren geleden wekte met zijn ep Burn the Flag worden op This is For the White in Your Eyes zo goed als volledig waargemaakt. Makrigiannis, een melancholicus pur sang, voorziet zijn symfonische pop met een folkrandje altijd van een forse dosis dramatiek. Zoals de single "Next Summer" aangeeft, is zelfs een neiging tot bombast hem niet vreemd, maar doorgaans klinken zijn even melodieuze als kwetsbare nummers aantrekkelijk genoeg om referenties zoals Elbow, Talk Talk en Sigur Rós uit de kast te halen. Choir of Young Believers overtuigt het meest in het mijmerende "Hollow Talk", waarin een minimalistische piano en een cello de boventoon voeren. Ook "These Rituals of Mine", met zijn oriëntaals aandoende strijkersmotiefjes, "She Walks" en "Why Must it Always be This Way" geven blijk van finesse en elegantie. Alleen wordt dat hoge niveau niet de hele plaat aangehouden: sommige tracks doen wat contourloos aan en af en toe verliest de zanger zich in het Grote Gebaar. Live is Choir of Young Believers echter een groep die er staat. Dat hebben we dit jaar zelf al een keer of drie mogen vaststellen.

Uit het Zweedse Göteborg ten slotte, komt New Found Land, een goudeerlijk groepje dat we onlangs ontdekten toen het twee Belgische concerten gaf met Susanna & The Magical Orchestra. De kern van het gezelschap bestaat uit zangeres Anna Roxenholt en gitarist Karl Krook, wier stemmen zich innig met elkaar verstrengelen. Op We All Die, hun eerste cd, maken ze bitterzoete, gracieuze folkpop, die soms wordt gekruid met een banjo, jazzy vibrafoon of sax. "Rooftops" is een intimistische wals, "By Your Side" een hartverwarmend luisterliedje en "Leave It Behind" een bruisende popdeun waar elk radiostation zijn voordeel mee kan doen. Weemoed, droefenis en romantiek zijn vaste ingrediënten van de plaat, maar de grondgedachte blijft: pluk de dag, het leven is al kort genoeg. We All Die is een smaakvol ingekleurd debuut, in Zweden al verkrijgbaar sinds dit voorjaar. Dat we een beetje achterlopen mag de pret niet drukken. Per slot van rekening is deze plaat de geknipte soundtrack bij een natte herfst.

  • Nive Nielsen & Deer Children:: Nive Sings, Tuttu Recordings. Luister: www.myspace.com/Nive Nielsen.
  • Bob Justman:: Happiness & Woe, Smekkleysa. Luister: www.myspace.com/bobjustman
  • Choir of Young Believers:: This is For the White in Your Eyes, Ghostly International.
  • New Found Land:: We All Die, Fixe Records. Luister: www.myspace.newfoundland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × vijf =