De Maria van Plastic (Prudhomme & Rabate)

Ook het stripverhaal heeft zijn volksschrijver. Na Een Tweede Jeugd tovert Pascal Rabaté opnieuw een parel tevoorschijn. De Maria van Plastic is een bruisende plattelandsfabel zoals er te weinig gemaakt worden.

Met Een Tweede Jeugd haalde Pascal Rabaté vorig jaar met een opgemerkt album de eindejaarslijstjes. Hij koos toen voor een weinig voor de hand liggend hoofdpersonage en een compleet onhippe setting. De belevenissen van oude man Emile op het Franse platteland straalden echter zo veel charme en oprechte levensvreugde uit dat zelfs de meest cynische lezer overstag moest gaan. In De Maria van Plastic zet Rabaté deze aanpak voort samen met de Franse tekenaar David Prudhomme.

Emilie en Edouard zijn een bejaard echtpaar dat bij hun dochter inwoont. Emilie is een gepassioneerd gelovige, terwijl Edouard zweert bij de rode retoriek van de dorpscommunisten. Hun voordurende geruzie drijft hun dochter tot wanhoop. Rabaté beschrijft het leven van dit gezin op een heel herkenbare manier. Geen enkel personage wordt als een karikatuur uitgespeeld, waardoor ze allemaal hun charme kunnen behouden. Wanneer een plastic Mariabeeld plots begint te bloeden, ontaardt deze familiegeschiedenis in een amusante en bijtende satire op geloof, bijgeloof en massahysterie.

David Prudhomme debuteerde in het begin van de jaren negentig met de historische reeks Ninon Secrète, op scenario van Patrick Cothias. Dit was een spin-off van de toen bijzonder populaire strip De Zeven Levens van de Sperwer. Naast dit realistische werk maakte hij ook tal van zijsprongen met steeds persoonlijker tekenwerk. Zo tekende hij ondermeer twee kortverhalen voor Pascal Rabaté. In de nieuwe samenwerking De Maria van Plastic zien we een heel andere tekenstijl, die door zijn soberheid en krasserigheid nog het meest aansluit bij de stijl van scenarist Rabaté zelf. Een prijs voor technisch meesterschap zal Prudhomme wellicht nooit krijgen, maar gelukkig wegen de expressie en persoonlijkheid van zijn stijl hier zeker tegenop. Hij toont zich met andere woorden de perfecte kompaan voor Rabaté.

De uitgave van dit album kan qua timing niet beter vallen. Het werd meteen opgenomen in de tweede editie van Humo’s actie De Andere Strip, die de mogelijkheid biedt 24 strips met een fikse korting te kopen. De Maria van Plastic is zeker één van de toppers uit het rijkelijke aanbod. De samenwerking tussen Oog & Blik en boekengigant De Bezige Bij levert alweer een parel van een strip in een parel van een uitgave op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − elf =