Conan 1 & 2 (Busiek & Nord)

Sinds de jaren ’80 stokte de productie van Conancomics-vertalingen. Met een strakke en moderne variant op de mythische creatie van Robert E. Howard probeert een nieuwe uitgeverij nu opnieuw bij het succes aan te knopen.

Conan de Barbaar is de bekendste creatie van pulpschrijver Robert E. Howard. Hij liet Conan figureren in talloze verhalen die tussen 1932 en 1936 verschenen in bladen als Weird Tales. Na de dood van Howard in 1936 namen talloze andere schrijvers de fakkel over: Conan bleef levend en wel. In 1970 begon Marvel Comics met een stripversie van de Cimmerische krijger en in de jaren ’80 werden deze comics door Oberon omgezet in klassieke stripalbums voor onze markt. In Amerika is Conan atijd wel in één of andere vorm populair gebleven als comic. Sinds 2003 is het uitgeverij Dark Horse die Conan publiceert, en het is die reeks die nu vertaald en uitgebracht wordt door de nieuwe uitgever Dark Dragon Books in de vorm van een collectie hardcoveralbums.

Schrijver van dienst is de bekende Amerikaanse scenarist Kurt Busiek. Hij staat sinds vele jaren bekend als een respectvolle bewerker van bestaande figuren. Zo heeft hij zo goed als alle superhelden van verhalen voorzien en neigt hij in zijn meer persoonlijke werk altijd naar nostalgie met een groot retrogevoel. Ook in Conan gaat hij met bijzonder veel respect om met het originele materiaal van Howard. Toch geeft hij de verhalen een moderne toets door een hoger tempo en aangepaste teksten.

Busieks kompaan van dienst is Cary Nord. Met Conan zette hij in 2003 een enorme artistieke stap voorwaarts. Voordien genoot hij enkel beperkte bekendheid door middelmatige bijdragen aan superheldencomics. In Conan hanteerde Nord een techniek zonder inkting, waardoor de kleuren rechtstreeks op de potloodlijnen gebracht werden en zo het schilderachtige effect versterkten. Tegelijk liet Nord zich inspireren door de klassieke fantasytekenaars met bonkige krijgers en onheilspellende monsters. Het was verbazend om te zien hoe ver hij plots stond in zijn evolutie als tekenaar. Sindsdien kent de man een enorme populariteit.

Elk album uit de nieuwe collectie bestaat uit twee verhalen die telkens afgerond worden. Busiek situeert deze eerste verhalen ook aan het begin van de Conanmythe, wanneer de barbaar als zestienjarige zijn eerste stappen buiten het vertrouwde Cimmerië zet. Hij gaat op zoek naar het paradijselijke Hyperborea en op zijn zoektocht schiet hij ondermeer een bedreigd volk ter hulp. De slechteriken zijn echt slecht en de hulpeloze vrouwen zijn echt hulpeloos, zoals het hoort in dit type van klassieke avonturenverhalen.

De aanzet is alvast veelbelovend. Wij hopen dat het publiek zich niet laat ontmoedigen door de luxueuze uitvoering van deze pulpverhalen. Aan de ambitie van de uitgeverij zal het al zeker niet liggen. Haar site belooft bijzonder veel albums in Conan, een nieuwe reeks Legendes van Conan en zelfs vertalingen rond het nevenpersonage Red Sonja.

goddeau mag tien exemplaren weggeven van deze heruitgave. Mail de klassieke strijdkreet van Conan naar win@goddeau.com (subject “Conan”) met je naam en de stripseciaalzaak waar je je strip wil afhalen. De lijst vind je op www.stripspeciaalzaak.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − 3 =