Blitzen Trapper :: Black River Killer

Na vier langspelers neemt Blitzen Trapper even gas terug. Black River Killer is een tussendoortje dat er in gaat als zoete koek. Het zestal onthoudt zich van verrassingen, maar tekent voor consistent vakmanschap.

Geen achttien minuten duurt de nieuwe release van Blitzen Trapper. Black River Killer heet het ding, dat opgebouwd is rond het gelijknamige nummer uit het vorig jaar verschenen Furr, en het is een sinistere, sfeervolle EP geworden. De zeven tracks op het plaatje kan je blijven beluisteren, en dat is enigszins vreemd gezien het feit dat er eigenlijk geen enkel écht geniaal nummer op Black River Killer voorkomt. Maar de sfeerzetting is er zo knal op dat het album uiterst genietbaar is.

De wereld die Blitzen Trapper tot leven roept, is nagenoeg dezelfde als die waarin ook Soulsavers vertoeven. Wie de video van de titeltrack van deze plaat bekijkt, kan makkelijk in de waan raken dat hiervoor inspiratie gehaald werd bij “Revival” van laatstgenoemde band. Alleen de elektronica staat bij Blitzen Trapper op een lager pitje. Helemaal ontdaan is de muziek van het zestal niet van klankmanipulatie en elektronische geluiden, maar het gebeurt heel subtiel, waardoor een soort primitieve sfeer gecreëerd wordt, die prima gedijt bij songs waarin al eens iemand gewelddadig om het leven komt.

Dat wil echter verre van zeggen dat Black River Killer een sombere plaat is. “Going Down” mag dan wel dwepen met de donkere kant van het bestaan, de melodie houdt de song in evenwicht en maakt dat het geheel nergens de luisteraar richting badkuip en scheermesjes drijft.

“Preacher’s Sister’s Boy” gaat zelfs voluit voor de vrolijkheid à la Eels. Er wordt berust bij de donkere kanten en we proberen er het beste van te maken, zoiets. Al zorgt Blitzen Trapper er gelukkig voor zorgvuldig uit het vaarwater van de Bond Zonder Naam te blijven. Het moet uiteraard allemaal een beetje spannend blijven, nietwaar?

En zo kabbelt Black River Killer rustig naar het naar de vroege Crazy Horse neigende slotakkoord, in de vorm van afsluiter “Big Black Bird”. Waarna je niet helemaal onder de indruk bent, maar toch nog maar eens naar het begin van de plaat gaat. En voor je het weet, is er een uur voorbij en blijkt Blitzen Trapper al die tijd aangenaam gezelschap geweest te zijn. Niet slecht voor wat eerst een zijproject was van enkele luidruchtige nozems die eens wat anders wouden dan decibels produceren. Onderhand zijn de voormalige punk- en metalkompanen zo bedreven in het voortbrengen van nostalgische folkrocksongs dat het maar de vraag is of ooit nog de omgekeerde beweging gemaakt zal worden.

Blitzen Trapper speelt op 15 september in Den Atelier in Luxemburg, in het voorprogramma van Fleet Foxes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee + zeven =