WERCHTER 2009: Elbow :: vrijdag 2 juli, Main Stage

Elbows melancholische songs lijken op papier wat miscast op een zonovergoten namiddag op het grote Werchterse podium, maar passen verbazend goed bij deze setting. De zon en de gelaten festivalsfeer, brengen de levensvreugde en romantiek die ook in Elbows muziek zitten, veel sterker naar voren. Twee songs ver in de set, heeft de groep ons al samen met duizenden anderen in hun warme deken gewikkeld. En dat bij die temperaturen!

Elbow is typisch zo’n band waar muziekjournalisten en massa over lopen te hyperventileren en wiens concerten op festivals steevast als hoogtepunt worden gezet in dit soort overzichten. En het is ook steevast een van de concerten die je net niet hebt gezien omdat er elders die net iets grotere naam stond. Die overigens meestal ook in dit soort overzichten met de grond gelijk gemaakt worden. Elbow is dus typisch zo’n groep waarmee muziekjournalisten hun lezers zich graag dom doen voelen. Maar nu stond Elbow op democratische wijze in de namiddag op het hoofdpodium geprogrammeerd: ideaal om het zo verdiende bredere publiek te bereiken, daarin gesteund door de verdiende airplay die “A Day Like This” heeft gekregen.

En of ze dat doen. Zanger Guy Garvey is zijn sympathieke zelve en charmeert breed glimlachend een oververhitte weide plat. Hij vraagt om een mexican wave en krijgt die ook. Maar wat vooral opvalt, is dat een stomend “Grounds For Divorce” uitgroeit tot een klein feestje en u met zijn allen wegdroomt op de onversneden songpracht die “Weather To Fly” heet.

Wat ook opvalt, is dat de groep luisteraars en de omvang van het applaus met elke song groeien De groep staat dan ook erg geïnspireerd te spelen, daarin gesteund door een trio strijkers, die hun al rijk geschakeerde geluid nog wat extra kleur geven. “One Day Like This” wordt euforisch meegezongen als ware het een Coldplay-song, maar luidt helaas ook het einde van een veel te korte set in.

De belangrijkste verdienste van Guy Garvey en zijn groep is allicht dat ze bewijzen dat virtuositeit en oog voor detail in het componeren van songs, niet tot moeilijk toegankelijk muziek moet leiden. De groep heeft zopas aangekondigd dat ze na de zomer enkele jaren rust zullen inlassen. Hopelijk duurt het niet te lang, want zo’n dosis Elbow op zijn tijd doet deugd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vijf =