First Aid Kit :: Drunken Trees EP

"Er is iets aan familieleden die samen zingen dat erg bijzonder is", sprak Fleet Foxesfrontman Robin Pecknold onlangs. En dat hij gelijk heeft, bewijzen de Zweedse zusjes Johanna (18) en Klara (15) Söderberg. Als First Aid Kit zingen ze op de Drunken Trees EP de sterren van de hemel.

Het begon allemaal met de liedjes van Britney, Christina en konsoorten. Zo gaat dat als kleine meisjes mee beginnen te zingen met de radio. Maar kleine meisjes blijven niet klein en gaan al eens rommelen in de platencollectie van mama en papa. Cohen en Dylan werden ontdekt, de meisjes geraakt op een manier die ze nog niet kenden. En dan was er nog Conor Oberst die "First Day Of My Life" speelde. Klara Söderberg wist niet waar ze het had en alles ging plots een andere richting op.

Geen spoor meer van leeghoofdige popprinsesjes op Drunken Trees EP. Wel: folk die doet denken aan Bright Eyes, Vashti Bunyan, Devendra Banhart en muziek uit een nog veel ouder en verder verleden. Fleet Foxes met vrouwenstemmen? Slechts van heel ver is dat een vergelijking die hout snijdt; waar de baardige band put uit de rijke Amerikaanse traditie, horen we bij First Aid Kit echo's uit eeuwenoude volksmuziek. Uit een tijd dat Vikingvrouwen aan de harp treurden om hun op zee omgekomen zeeman. Aangevallen door een zeemonster; meer dan een werkongeval was dat in die tijden niet.

Zo klinkt het erg aan Alela Diane schatplichtige "Jagadamba, You Might", alsof het komt aangewaaid over een ver hoogland uit een kille burcht. Bezwerend bijten de stemmen — jammer genoeg niet zo scherp als ze dat live doen — en creëren ze een spanning die nooit echt ingelost wordt. Je voelt een verhaal over lang vervlogen onheil, dat nooit helemaal verteld wordt.

Ook elders raakt First Aid Kit gevoelige snaren. "Our Own Pretty Ways", en "You're Not Coming Home Tonight" zijn twee songs die, begeleid door een gemoedelijke baslijn, qua thematiek (een vrouw besluit haar man te verlaten na jaren ongelukkig huwelijk) ver hun tienerleeftijd overstijgen. Je gaat je bijna afvragen uit wat voor een gebroken gezin deze kinderen afkomstig moeten zijn.

En zo gaat dat van het mooie, ingetogen "Perviglio" en de wat stevigere afsluiter "Cross Oceans" opnieuw naar opener "Little Moon". Neen, perfect is het niet altijd — de ontroering die we live voelden, hebben we op Drunken Trees EP geen enkele keer gevonden — maar wat een belofte houden deze zusjes nu al in zich. Wie nu al zo'n songs kan schrijven, heeft een wereld voor zich openliggen. In september pakken de zusjes uit met hun debuutplaat. De verwachtingen zijn bij ons alvast hoog gespannen.

First Aid Kit speelt op 26 februari het voorprogramma van Venus In Flames in de AB. De Drunken Trees EP is enkel beschikbaar als digital download.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien + vijf =