Eindejaarslijstje 2008 van Joey Bougard

Het was een vrij mager jaar: weinig echte knallers, veel teleurstellingen en nog meer opgeklopte lucht. En toch was het paradoxaal genoeg weer vogelpik spelen om ons lijstje tot twintig te beperken. Hieronder de platen, nummers en concerten die langer dan het jaar 2008 in het geheugen zullen blijven hangen.

 1. No Age :: Nouns         Witheet. Kort maar o zo krachtig. No Age, door ondergetekende tot één van de opwindendste groepjes van de laatste jaren bevonden, bevestigt met een tweede plaat die op een half uur wilde furie en ideale popsongs op een geniale manier bijeensmijt. Zelden zoveel plezier beleefd aan een album.
 2. Deerhunter :: Microcastle / Weird Era Cont.         Dat Deerhunter niet op één staat, is omdat we er geen gedeelde titel van konden maken. Microcastle is zwoegen, maar blijkt na verloop van tijd alle gezichten en tendensen van deze groep in één opwindend en toegankelijk geluid te proppen. Bonusalbum Weird Era Cont. dient als kers op de taart.
 3. Portishead :: Third         Raar maar waar: hier genoten we meer van dan van Dummy. Donker, dreigend, verstikkend, dat is Third, dat apocalyptische onweer dat tegelijk afschrikt en fascineert. Alleen al voor overdonderend luchtbombardement “Machine Gun” zijn plaats hier waard.
 4. Drive-By Truckers :: Brighter Than Creation’s Dark         75 minuten lang koppelen de Drive-By Truckers oprechte verhalen uit de onderbuik van de VS aan losgeslagen rock en heerlijke country. Geen enkel vullertje, geen enkel moment dat ons koud laat. Straf spul.
 5. Fleet Foxes :: Fleet Foxes        Dé hype van 2008, en dat was volledig verdiend voor deze bebaarde brengers van pakkende, meeslepende folksongs en algemene gemoedsrust in dagen van stress. Wat een collectie vergulde stembanden en fluwelen melodietjes al niet met een mens kunnen aanrichten.
 6. The Fall :: Imperial Wax Solvent         Het blijft altijd een beetje Russische roulette spelen, zo’n recente Fall-plaat beluisteren, maar deze keer wonnen wij nog eens: Mark E. Smith bracht eindelijk weer een goeie uit. Imperial Wax Solvent is dan wel geen grote verrassing, maar zoals deze mag MES er gerust nog maken tot hij een seventy year old man is.
 7. Beck :: Modern Guilt         Bijlange geen meesterwerk, maar wel een compact, rockend en meer dan degelijk plaatje dat eens niet klinkt als een recyclage van het eigen oeuvre. En dat is al goed genoeg voor meneer Hansen.
 8. Lindstrom :: Where You Go I Go Too         De elektronische trip van het jaar. De Noor brengt in drie lange composities een prachtige hulde aan Moroder-disco, Manuel Göttshings E2-E4 en psychedelische drugs. Wegdromen toegelaten.
 9. Atlas Sound :: Let The Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel         Lange titel, heerlijke songs: Deerhunter-frontman Bradford Cox brengt solo een collectie wereldsongs die aanvoelen als een warm dekentje voor de koude nachten, songs die onder hun verstikkende waas stuk voor stuk pareltjes blijken.
 10. TV On The Radio :: Dear Science         Veel hips uit Brooklyn dit jaar, maar het zijn toch de anciens van TVOTR die de vermelding krijgen. Dear Science is een meer dansbare, okselvijverkwekende potpourri van Prince-funk, freaky gospel en Afrikaanse muziek gedrenkt in een witheet feedbackbad. Hetzelfde, quoi, maar toch weer anders.
 11. Het peloton ::
  11. The Walkmen :: You & Me 12. The Cool Kids :: The Bake Sale EP 13. The Hold Steady :: Stay Positive 14. Flying Lotus :: Los Angeles 15. Max Tundra :: Parallax Error Beheads You 16. Randy Newman :: Harps & Angels 17. Motorpsycho :: Little Lucid Moments 18. Ellen Allien :: Sool 19. Earth :: The Bees Made Honey In The Lion’s Skull 20. Fucked Up :: The Chemistry Of Common Life

  Beste songs: Deerhunter (“Nothing Ever Happened”), The Cool Kids (“Black Mags”), Portishead (“We Carry On”), Beck (“Gamma Ray”) en Kanye West (“Love Lockdown”). Beste artwork: Lil’ Wayne :: Tha Carter III (tevens de meest schizofrene plaat van het jaar). Grootste teleurstelling: Kanye West :: 808’s And Heartbreak. Lieten ons warm noch koud: El Guincho :: Alegranza, MGMT :: Oracular Spectacular, Crystal Castles :: Crystal Castles.

  De optredens: Radiohead (Werchter), GZA/Genius (AB), Peter Brötzmann (KC België), Neurosis en The National (Pukkelpop), Seun Kuti (AB), No Age (Trix), Tortoise, Zu Vs. Dälek en Battles (Dour).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =