Eindejaarslijstje 2007 van Joey Bougard

Als de dagen inkorten, worden de kerstbomen weer opgezet en doet de medemens zich weer tegoed aan glühwein en lichtjes akelige gezelligheid. Maar het is ook de tijd van het jaar dat de lijstjesfestisjist in ons naar boven komt. Altijd plezierig om uren-, zoniet dagenlang te tobben over de tien platen van het jaar. Aan 2007 hadden we in ieder geval een vette kluif.

 1. Neurosis :: Given To The Rising      Onaards. Angstaanjagend. Voor deze muzikale trip zijn geen woorden te vinden die deze hel op aarde het best omschrijven. Eén advies: luister zelf en oordeel. Als u dat daarna nog kan, vanzelfsprekend.
 2. Animal Collective :: Strawberry Jam      Animal Collective klonk nog nooit zo toegankelijk en aangenaam als op Strawberry Jam: de groep schotelt de luisteraar negen geniale en schizofrene popriedeletjes voor waarvan de melodietjes zich onmiddelijk onder de hersenpan nestelen. Geweldig plaatje.
 3. Radiohead :: In Rainbows      Na vier jaar is Radiohead terug. En hoe. De heren leveren een verrassend coherente plaat af die haar schoonheid slechts geleidelijk prijsgeeft. Niet de “nieuwe OK Computer”, gewoon een prachtig juweeltje om te koesteren.
 4. Wilco :: Sky Blue Sky      Het experimentele randje is verdwenen; Jeff Tweedy maakt, verlost van zijn demonen, terug mooie countrypop als op Summerteeth. En dat kan alleen maar toegejuicht worden.
 5. High On Fire :: Death Is This Communion       Critici spraken over High On Fire's vorige plaat, Blessed Black Wings, als een absoluut hoogtepunt in hedendaagse metal. Maar in vergelijking met de sonische veldslag die Death Is This Communion is, lijkt die plaat eerder op een banale caféruzie. Een hemeltergend rifffestijn voor mensen met een stevig darmstelsel.
 6. The Pax Cecilia :: Blessed Are The Bonds       Een (nog) onbekend groepje dat ons met verstomming sloeg dit jaar. Die van The Pax Cecilia leverden met hun tweede plaat een indringende, alles verwoestende tsoenami van geluid en emotie af, en verzilverden daarmee een plaatsje in ons eindejaarslijstje.
 7. Einstürzende Neubauten :: Alles Wieder Offen      Blixa Bargeld en co gaan op elke plaat steeds verfijnder en geslepener te werk, en ook nu is dat niet anders. Het resultaat is de perfecte omschrijving voor alles waar de groep tegenwoordig voor staat: wat ketellawaai, veel wonderbaarlijke melodieën en een vleugje dadaïsme.
 8. LCD Soundsystem :: Sound Of Silver      Zelden was stelen uit 30 jaar popgeschiedenis zo opwindend. James Murphy bewijst met deze “moeilijke tweede” dat LCD Soundsystem met gemak de hype én de hele danspunkscène kan en zal overleven.
 9. Grinderman :: Grinderman      Wie had ooit gedacht dat Nick Cave weer zo smerig zou kunnen klinken? Met Grinderman gaat hij van het gestileerde kantoor naar de smerige goot. Vaders, hou uw dochters binnen.
 10. Dinosaur Jr. :: Beyond       Oude knarren die bewijzen dat ze het nog hebben: voorbeelden legio in 2007. Maar terwijl de Stooges dat vooral live bewezen, klinken Mascis, Murph én Barlow als in hun gloriedagen eind jaren tachtig. Schrijf deze heren nog niet af.
 11. En dan zijn er nog al die platen die na menig innerlijk conflict net uit de boot vielen. Daarom nog een top 11-20 ::
  11. Low :: Drums And Guns 12. Liars :: Liars 13. Om :: Pilgrimage 14. Caribou :: Andorra 15. Battles :: Mirrored 16. Two Gallants :: Two Gallants 17. Thurston Moore :: Trees Outside The Academy 18. Deerhunter :: Cryptograms 19. The Killbots :: The Killbots 20. Broken Social Scene presents Kevin Drew :: Spirit If…

  Op vlak van concerten konden we dagenlang niet zwijgen over Sonic Youth (Pukkelpop), Nomeansno (Lintfabriek) en de magistrale Flaming Lips (Cactus).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =