Eindejaarslijstje 2008 van Brecht Hermans (podium)

Genieten van de feestdagen? Nee, bij goddeau houden we het liever bij zwoegen en zweten: een lijstje van de beste theatervoorstellingen van het afgelopen seizoen opstellen is geen sinecure. Hierbij dan toch een poging om de crème de la crème er voor u uit te pikken.

  1. NTGent / Peter Verhelst & Lod :: Lex          Een prachtige voorstelling die vraagt om een totale overgave. Peter Verhelst weet als geen ander van zijn theater een oerritueel te maken dat teruggrijpt naar de diepst verborgen wortels in de mens.
  2. KVS :: Global Anatomy          Zo klein, zo naïef, zo aandoenlijk. Benjamin Verdonck en Willy Thomas nemen ons mee naar een universum van hartverwarmende onschuld. Terecht genomineerd voor het Theaterfestival 2008.
  3. Toneelgroep Ceremonia & Theater Malpertuis :: Les in Hysterie          Eric De Volder puurt zijn theatertaal uit tot een pantomime waarin de zwaarte van het dagelijks bestaan voelbaar wordt. Het oeuvre waar De Volder al zo lang aan werkt, kent hier een hoogtepunt.
  4. ’t Barre Land :: Lt. Gustl – Mej. Else          Omdat het niet altijd zonder woorden moet zijn: twee monologues intérieures van Arthur Schnitzler worden samengesmeed tot een dialoog. Een avond genieten van taal en twee uitzonderlijk knappe acteurs.
  5. Tristero :: Living          Recyclage wordt kunst: een oud decor met daarin jonge acteurs. Een jaren zeventig-living wordt opengesteld voor uw voyeuristische blik en zet ons een zowel komische als tragische spiegel voor. Zeer verfrissend theater.
  6. Kopergietery & Ontroerend Goed :: Pubers bestaan niet          Alle clichés komen erin en allemaal worden ze getackeld. Een feest van jong spelplezier dat aan het “volwassen” theater te vaak ontbreekt.
  7. Union Suspecte, Compagnie Cecilia & Het Paleis :: Broeders van Liefde          Sluitstuk van de schitterende familietrilogie van Union Suspecte. Ontreddering en ontroering staan soms zeer dicht bij elkaar. Arne Sierens staat het Brusselse gezelschap bij met enkele van zijn mooiste personages, en dat op een prachtig strand van glas.
  8. Olympique Dramatique :: De Geruchten          Dit stuk enkel beschouwen als een eerbetoon aan Hugo Claus zou Olympique Dramatique oneer aandoen. En dat wil wat zeggen.
  9. Abattoir Fermé :: Mythobarbital / Val der Titanen          Ook dit jaar kan je niet om het Mechelse horrorgezelschap heen. Materiaal uit zowel oude als hedendaagse sprookjes en mythen zorgen voor prachtige beelden.
  10. Kris Verdonck :: End          Terechte afsluiter van deze lijst, al was het maar omdat zijn beelden ons zo lang zijn bijgebleven. En dat nog lang zullen doen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × drie =