2009 :: het jaar dat Arcade Fire er weer staat

Een 70 minuten durende tourdocumentaire Miroir Noir die afgelopen week online uitkwam (en begin volgend jaar op dvd), de soundtrack voor de nieuwe horrorfilm The Box van Donnie Darko regisseur Richard Kelly die eind volgend jaar uitkomt en een nieuw album dat in de kinderschoenen staat. Arcade Fire lijkt terug te zijn in 2009.

Het laatste albumfeit was Neon Bible in 2007, een lange tournee volgde en daarna had de band er even helemaal genoeg van. Dus bestonden de werkzaamheden in 2008 vooral uit tuinieren, het normale leven weer oppakken, jamsessies met de band thuis en oh ja een paar gratis concerten geven voor Barack Obama aanhangers.

Tijdens de opnamen van Neon Bible en de bijbehorende tour namen vrienden van de band, cameraman Vincent Moon en regisseur Vincent Morisset, beelden op van het hele circus on the road. Zo zijn er de promofilmpjes die gemaakt werden voor het album en ook de opnamesessies en het productieproces werden gedeeltelijk gefilmd. Wie verwacht een documentaire te zien met volledige registraties van concerten of nummers komt bedrogen uit want frontman Win Butler wilde meer “de energie van de band tijdens de optredens weergeven en bij integrale concerten komt dat vaak niet over en word het geheel vaak saai om naar te kijken”. Ook werden de voicemails die opgenomen werden op de hotline 1-800-NEONBIBLE (opgezet als promotie voor het album) gebruikt in de rolprent.

Maar Miroir Noir is niet het enige cinematografisch wapenfeit komend jaar want Butler, Chassagne en Owen Pallett zijn ook verantwoordelijk voor de soundtrack van The Box, een Hitchcock-achtige film van Richard Kelly, die volledig instrumentaal zal zijn.

En wat betreft dat nieuwe materiaal van de band, ze zijn op dit moment langzaam aan het schrijven, nummers aan het uitproberen en opnemen zit er waarschijnlijk ook wel in want “geen van de bandleden ziet het zitten om 3 jaar over een album te doen”.

Online kun je de film hier kopen en bekijken.
De dvd Miroir Noir komt in maart uit en de deluxe editie zal o.a. bonusmateriaal bevatten van BBC opnamen in de Maida Vale studio en Friday Night with Jonathan Ross, een infomercial gebaseerd op de hotline, plus Arcade Fire’s optreden bij Saturday Night Live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht + elf =