Beirut mixt Mexicaanse folk en electronica op dubbel-EP

In 2008 was het nogal stil rond Beirut, de indie-folkgroep van zanger Zach Condon. Begin volgend jaar, meer bepaald op 16 februari 2009, zijn ze echter al terug met nieuw materiaal. Ze hebben een dubbele EP klaar, getiteld March Of The Zapotec, uitgebracht op Condon’s eigen label Pompeii Recordings (via het New Yorkse Ba Da Ding). De eerste EP zal de gelijknamige titel March Of The Zapotec dragen, en de tweede zal Holland heten.

Dat Condon & co het wat rustiger aan deden in 2008, begrijpen we best. Beirut’s vorige albums Gulag Orkestar en The Flying Club Cup verschenen respectievelijk in 2006 en 2007. Bovendien is Zach Condon bekend om zijn druk troubadourbestaan. Een half jaar geleden annuleerde hij nog een volledige zomertour door Europa omdat hij nood had aan bezinning.

De eerste EP, ook March Of The Zapotec genaamd, is deels opgenomen tijdens een trip naar Mexico die de band vorige lente maakte. De 19-koppige ‘Jimenez Band’ uit het kleine Mexicaanse dorpje Teotitlan del Valle heeft zijn bijdrage geleverd aan deze EP, die zes nummers telt. Hiervoor was onder andere een tolk nodig die niet alleen Engels en Spaans kon, maar ook Zapotec, de taal van de lokale muzikanten. March Of The Zapotec getuigt van nogal wat bombast en zweterige ritmes, aldus de website about.com.

De tweede EP Holland telt vijf nummers en is een product van Realpeople, een electronisch soloproject van Zach Condon dat al bestond vóór Beirut, maar nu terug nieuwe nummers brengt. About.com omschrijft de tweede helft van de dubbele EP als volgt: “A much more electronic, synth-driven series of home-made, on-his-own works.” Niet echt wat we van Beirut gewoon zijn dus.

Beide EP’s tellen in totaal elf nummers, maar toch kan het volledige March Of The Zapotec niet echt als een nieuwe Beirut-LP beschouwd worden. De twee EP’s zijn immers te verscheiden. Deze dubbelaar zal eerder een overgang vormen tussen hun vorige fenomenale album The Flying Club Cup en een volgende LP. Misschien hoopt Condon met deze dubbel-EP te bewijzen dat hij in 2008 allesbehalve met zijn vingers heeft zitten draaien. March Of The Zapotec is in ieder geval een leuk tussendoortje voor de fans. Bovendien komt er in 2009 ook een nieuwe tournee – om het goed te maken –.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − elf =