WERCHTER 2008: Grinderman :: zondag 6 juli, Marquee

"Say yeah! Put your arms in the air! Haa, dat heb ik altijd al eens willen doen": Nick Cave maakt er geen geheim van dat hij zich met Grinderman vooral wil amuseren. Meteen tekende hij ook voor de rauwste lap lawaai van de vierdaagse.

Het rauwe nevenproject van Cave is dan ook een welkome afwisseling naast het bloederige universum van The Bad Seeds. Met drie Bad Seeds — bassist Martyn Casey, gitarist, violist en bouzoukispeler Warren Ellis en drummer Jim Sclavunos — maakte hij vorig jaar een rauwe rockplaat waarop The Stooges een grote inspiratiebron leek. Dat Cave voor het eerst ook de gitaar ter hand nam, werkte het rudimentaire karakter van de plaat nog meer in de hand.

Weg van het drama van zijn Bad Seedsplaten, tapt Cave bij Grinderman uit een ander vaatje. "Depth Charge Ethel" is een ruwe openingszet, het opzwepende "Get It On" is een aanval, een woest statement dat mijlenver verwijderd is van het ontgoochelende Dig Lazarus! Dig!!!. Net zo goed zijn er, bijvoorbeeld in de "Weeping Song"-achtige baslijn van "(I Don’t Need You To) Set Me Free", toch echo’s van oud Bad Seeds-werk te horen. Er is overigens al een nieuwe plaat van de groep aangekondigd, waarvan het publiek met het erg sterke "Dreams" alvast een voorsmaakje krijgt.

Als een bezeten sjamaan danst Cave op de repetitieve en primitieve groove van "When My Love Comes Down"; ook zonder Bad Seeds blijft hij een showman die niet vergeet dat rock nog nooit slechter is geworden van een vleugje theater. Een dreigend "Grinderman" doet het wat rustiger aan, maar blijft even onheilspellend als het humeur van een balorige buitenwipper die net die ochtend ruzie met zijn lief heeft gehad.

Met een explosief "No Pussy Blues" zet Grinderman een punt achter het optreden, tot grote onvrede van een publiek dat een bisnummer eist. En krijgt: nog een keer schopt de band keet met een stomend "Love Bomb" . Het is dan definitief duidelijk dat Cave nog steeds meer in zijn mars heeft dan almaar meer tegenvallend Bad Seeds-werk. Wie zijn Cave graag op scherp ziet staan, kan zich maar beter tot Grinderman wenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − 8 =